Ostvaren cilj nakon 30 godina lobiranja

Hrvatska i SAD zaključuju sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja

RegionU fokusu

5.12.2022 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hrvatska i SAD zaključuju sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja Hrvatska i SAD zaključuju sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja
Hrvatska i Sjedinjene Američke Države zaključuju dugo pripreman sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Njegovim potpisivanjem se zatvara poslednje otvoreno pitanje između dva saveznika. Više... Hrvatska i SAD zaključuju sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja

Hrvatska i Sjedinjene Američke Države zaključuju dugo pripreman sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Njegovim potpisivanjem se zatvara poslednje otvoreno pitanje između dva saveznika.

Više od 60 država ima potpisan sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD, a među njima su Rusija i Kina. Nakon gotovo tri decenije diplomatskih napora i lobiranja na toj će listi sada biti i Hrvatska.

“Trebalo je vremena, moglo se dogoditi i pre. Bilo bi nam drago da se dogodilo pre, međutim savršeno smo srećni što se dogodilo sada i ovog trenutka na neki način zapravo zatvaramo sve neke bilateralne sporazume koje još nismo imali sa SAD, a koje smo imali s nizom naših ostalih strateških partnera”, rekao je hrvatski diplomata u SAD Pjer Šimunović, piše Seebiz.

Nakon duge pauze, pregovori dve strane, američkog i hrvatskog ministarstva finansija, oživeli su 2020. godine. Za američkog diplomatu u Hrvatskoj Roberta Kohorsta, sporazum o porezu bio je prioritet.

“Mislim da smo bili uporni, insistirali smo. Hrvatska je dobar saveznik, najbolje prijatelje moramo tretirati s poštovanjem i nije reč o velikom naporu, a na dobrobit naših država. Ministarstvo finansija napokon je prihvatilo taj argument i Hrvatsku stavilo na listu prioriteta, zapravo na vrh, i sporazum je ispregovaran”, istakao je Kohorst.

Foto: Freepik.com

Zajedno s Nacionalnom federacijom američkih Hrvata, oko pitanja poreza godinama je lobiralo Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka. Ističu kako sporazum donosi olakšanje povratnicima iz SAD koji žele da odu u penziju ili se presele u Hrvatsku.

“Mene posebno veseli to da se otvaraju horizonti hrvatskim privrednicima kojih ima sve više koji nas kontaktiraju i žele da nastupe na američkom tržištu. Tako da je to jedna velika stvar. Druga stvar su studenti koji borave u SAD”, rekao je Živko Pavletić, predsednik Udruženja hrvatsko- američkih stručnjaka.

Da bi sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država stupio na snagu mora biti potvrđen u Saboru i američkom Senatu. Nema sumnje da će se to dogoditi, pitanje je samo koliko brzo, slažu se svi sagovornici iz Vašingtona.

Godinu u kojoj je započela strateški dijalog sa SAD, Hrvatska završava potpisivanjem sporazuma koji dodatno potvrđuje partnerstvo.

  • TATJANA

    6.12.2022 #1 Author

    Ekonomija i interes pre svega su osnov za saradnju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...