Sindikati se zalagali za povećanje od 100 procenata

U Hrvatskoj će se rad nedeljom plaćati 50 odsto više po satu

EURegionU fokusu

29.11.2022 14:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

U Hrvatskoj će se rad nedeljom plaćati 50 odsto više po satu U Hrvatskoj će se rad nedeljom plaćati 50 odsto više po satu
Hrvatska vlast, poslodavci i sindikati dogovorili su se koliko će ubuduće biti plaćeni radnici nedeljom. Hrvatski ministar rada Marin Piletić predstavio je socijalnim partnerima... U Hrvatskoj će se rad nedeljom plaćati 50 odsto više po satu

Hrvatska vlast, poslodavci i sindikati dogovorili su se koliko će ubuduće biti plaćeni radnici nedeljom.

Hrvatski ministar rada Marin Piletić predstavio je socijalnim partnerima zakonodavni okvir uređenja rada nedeljom kojim se predlaže da se rad nedeljom od 1. januara iduće godine za sve delatnosti plaća 50 odsto više u odnosu na redovnu satnicu.

Piletić je nakon sednice Ekonomsko-socijalnog veća rekao da će novim zakonskim rešenjem koje će biti predstavljeno Vladi Hrvatske biti i limitiran broj nedelja koje će radnici moći da odrade, prenosi N1 pozivajuće se na pisanje hrvatskih medija.

Napomenuo je da se rad u sektoru trgovine vrednuje Zakonom o trgovini, a za sve ostale delatnosti Zakonom o radu. Novinarima je odgovorio da Zakon o trgovini u toj zemlji definše 16 radnih nedelja godišnje dok Zakon o radu nalaže da jedna nedelja mesečno mora da bude neradna.

Satnica za rad nedeljom prema konačnom predlogu plaćaće se 50 odsto više u odnosu na redovnu satnicu dok se sada takav rad plaća skuplje minimalno 30 odsto, a prosečno 37 odsto.

Što se ostalih dodataka na platu tiče, prema rečima hrvatskog ministra ostavljena je mogućnost za kolektivno pregovaranje između poslodavca i sindikata.

Predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da su sindikati tražili stoprocentno povećanje satnice za rad nedeljom, ali i da ostaje mogućnost pregovora o daljem povećanju.

 • Anna

  29.11.2022 #1 Author

  Svaka im čast na tome. Sad će se pojedinci grabiti da rade nedeljom.

  Odgovori

 • GOCA BG

  29.11.2022 #2 Author

  Sad nema izvlacenja,svi ce biti orni da rade…

  Odgovori

 • Dunja5

  29.11.2022 #3 Author

  Realna prica. Sve ima svoje.

  Odgovori

 • TATJANA

  30.11.2022 #4 Author

  Ko bude grabio ili ko bude morao da radi nedeljom i treba da primi još i vise

  Odgovori

 • BOJANA

  30.11.2022 #5 Author

  Svaka čast na odluci, još samo da se to kontroliše i poštuje.

  Odgovori

 • BOJANA

  30.11.2022 #6 Author

  Obavezno to uvesti i kod nas.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...