Debate o implementaciji paketa European Green Deal sve učestalije

Industrija čiste energije i obnovljivih izvora mora biti deo oporavka zemalja Zapadnog Balkana

EkologijaRegionU fokusu

26.10.2022 11:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Industrija čiste energije i obnovljivih izvora mora biti deo oporavka zemalja Zapadnog Balkana Industrija čiste energije i obnovljivih izvora mora biti deo oporavka zemalja Zapadnog Balkana
Industrija čiste energije i obnovljivih izvora (OIE) mora se podržati zajedničkim mehanizmima i biti deo ekonomskog oporavka zemalja Zapadnog Balkana, saopštila je predsednica Privredne... Industrija čiste energije i obnovljivih izvora mora biti deo oporavka zemalja Zapadnog Balkana

Industrija čiste energije i obnovljivih izvora (OIE) mora se podržati zajedničkim mehanizmima i biti deo ekonomskog oporavka zemalja Zapadnog Balkana, saopštila je predsednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić.

„Cilj je težak, a svako odlaganje bilo bi cenovno i ekološki neodrživo“, kazala je Drakić.

Drakić, koja je i članica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma ZB6 je, kako je saopšteno iz PKCG, učestvovala u radu poslovnog foruma Nemačka-Zapadni Balkan, koji je u utorak održan u Berlinu u okviru ekonomskog dela Samita Zapadnog Balkana.

Drakić je, govoreći na panelu o izazovima i perspektivama Zajedničkog regionalnog tržišta i o tome da li će energetska kriza dovesti do implementacije zelene agende, istakla da period neizvesnosti izazvan korona virusom, a produbljen rusko-ukrajinskom krizom, dodatno otežava poslovanje kompanijama regiona i otvara brojna pitanja.

Sve su učestalije debate o implementaciji paketa zakona European Green Deal zbog energetske krize globalnih razmera, što povlači i niz pitanja i izazova kada je u pitanju zelena agenda.

„Nema dileme da svaka od ekonomija zemalja članica Evropske unije (EU) i van nje mora pronaći formulu za dostizanje balansa između energetske sigurnosti, stabilnosti cena energije i obaveza da se postigne klimatska neutralnost“, poručila je Drakić.

Ona smatra da je u kontekstu ostvarenja zelene agende i energetske krize važno pravilno analizirati sve parametre koji utiču na donošenje odluka, posebno uzimajući u obzir da zemlje Zapadnog Balkana poseduju izuzetan potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije.

„Tržište nam sada šalje jasne signale da su OIE projekti isplativi i to treba iskoristiti. Ulaganja u mnoge od njih, u prvom redu mislim na izgradnju solarnih elektrana, već je počelo i smatram da treba nastaviti u tom smeru, upravo jer to diktira tržište. Ipak, važno je da ti, kao i drugi projekti OIE, ne dovedu do prezasićenja tržišta. Upravo zato oni moraju biti deo adekvatne agende, koja bi bila garant dostizanja njihove i ukupne energetske i tržišne održivosti“, saopštila je Drakić.

Ona je učesnike foruma upoznala sa tim da je PKCG uputila predloge mera crnogorskoj vladi koji se odnose na energetiku, sa težnjom da se stavovi privrednika postave u fokus pažnje donosioca odluka.

„Samo sinergija poslovnog sektora i kreatora politika može obezbediti sigurnu ekonomsku budućnost“, naglasila je Drakić.

Prema njenim rečima, stvaranje pretpostavki za implementaciju politika EU, kao što je ova koja se odnosi na zelenu agendu, zahteva i podršku i razvoj infrastrukture, i to ne samo energetske, već i saobraćajne, telekomunikacione i druge.

  • Tina

    30.10.2022 #1 Author

    Dobar plan I treba ga sprovesti do kraja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...