tržišna Predviđanja do kraja decenije

Kineska dominacija u proizvodnji litijum-jonskih baterija

AutomobiliEUInvesticijeRegionSvet

31.8.2024 12:12 Autor: Marko Miladinović 12

Kineska dominacija u proizvodnji litijum-jonskih baterija Kineska dominacija u proizvodnji litijum-jonskih baterija
Očekuje se da će kineske kompanije obuhvatati skoro 70 odsto ukupnog godišnjeg globalnog kapaciteta proizvedenih baterija do 2030. godine, isporučujući više od 6.200 gigavat-časova.... Kineska dominacija u proizvodnji litijum-jonskih baterija

Očekuje se da će kineske kompanije obuhvatati skoro 70 odsto ukupnog godišnjeg globalnog kapaciteta proizvedenih baterija do 2030. godine, isporučujući više od 6.200 gigavat-časova.

Predviđa se da će samo kineski gigant Contemporary Amperex Technology Company (CATL) proizvoditi više od zajedničke proizvodnje Kanade, Francuske, Mađarske, Nemačke i Velike Britanije.

Kako piše Benchmark Mineral Intelligence, do 2030. godine Sjedinjene Američke Države će biti druge po ukupnom kapacitetu baterija nakon Kine (1.261 gigavat-čas), sa pogonima domaće kompanije Tesla, ali i južnokorejske LG Energy Solution, koja ima proizvodnju u Americi.

U ovom trenutku u Kini se nalazi šest od 10 najvećih svetskih proizvođača baterija. Kineska dominacija na tržištu vođena je idejom takozvane vertikalne integracije u celom lancu snabdevanja – od rudarenja metala do proizvodnje električnih vozila.

U Evropi će Nemačka prednjačiti u proizvodnji litijum-jonskih baterija, sa 262 gigavat-časa, od čega najveći deo dolazi od Teslinih evropskih pogona. Kompanija Ilona Maska (Elon Musk) nadomak Berlina širi svoju svoju takozvanu giga-fabriku. To je prva Teslina proizvodna lokacija u Evropi.

Zanimljivo je da se predviđa da će na četvrtoj poziciji na kraju ove decenije najverovatnije biti Mađarska, i to ne sa velikim zaostatkom u odnosu na vodeću evropsku ekonomiju. Na teritoriji države koja se graniči sa Srbijom nalaziće se pogoni azijskih kompanija CATL, Samsung i SK On. Za Mađarsku se predviđa 210,1 GWh ukupnih godišnjih kapaciteta.

Na petom mestu je Kanada (203,8 GWh), a na šestom Francuska (162 GWh), ali za ove dve članice G7 zanimljivo je da njihovu celokupnu proizvodnju u zemlji čine isključivo domaće kompanije.

Na sedmom mestu je Južna Koreja (94,5 GWh), takođe samo sa sopstvenom proizvodnjom, a na osmom Velika Britanija (66,9 GWh), u kojoj će proizvoditi i indijska grupacija Tata.

Bečki Standard objavio je analizu Austrijskog instituta za tehnologiju po kojoj se predviđa jaka uloga litijuma u potražnji za proizvodnju baterija u periodu između pet i deset narednih godina, iako već postoje tržišne alternative.

Trenutno je Evropska unija gotovo u potpunosti zavisna od uvoza litijuma, naglašavaju u institutu, a Evropska komisija očekuje se da će potražnja za litijumom na nivou EU porasti 12 puta do 2030. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.