"mediji nisu neprijatelji", poručio ministar mujović

Kontrola zapošljavanja u crnogorskim energetskim kompanijama

Region

7.6.2024 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kontrola zapošljavanja u crnogorskim energetskim kompanijama Kontrola zapošljavanja u crnogorskim energetskim kompanijama
Svako zapošljavanje u kompanijama energetskog sektora biće kontrolisano i moraće da dobije saglasnost resora, saopštio je ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović.... Kontrola zapošljavanja u crnogorskim energetskim kompanijama

Svako zapošljavanje u kompanijama energetskog sektora biće kontrolisano i moraće da dobije saglasnost resora, saopštio je ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović.

„Da vidimo zašto neka kompanija želi da zaposli određenog radnika. Ja sam za demokratiju, ali bez čvrste ruke nema prosperiteta i napretka. Naše ministarstvo je stožer koji treba da okuplja energetski sektor“, rekao je Mujović u emisiji Argumenti na TVCG, prenosi Mina.

On je poručio i da više nema bežanja od odgovornosti, prenosi portal RTCG.

„Svaki od direktora kompanija sada će morati da dostavlja biznis plan. Ukoliko se neki proces ne realizuje, odmah da se utvrdi koji je sektor za to kriv i ko je kriv ako nešto krene po zlu. Nema više sakrivanja iza nerada, pa da zbog jedne službe bude stopiran celokupan proces“, saopštio je Mujović.

On je najavio da će kontrolisati i sve donacije u energetskim kompanijama. „Nema više skupljanja poena u političke svrhe. Takođe sam tražio da bude puna otvorenost ka medijima. Nema više ništa da se krije i nema ćutanja. Presija i sakrivanje od medija je prošlost. U pola dana ili u pola noći dokumenti će moći da se pregledaju. Mediji nisu neprijatelji“, rekao je Mujović.

Upitan da prokomentariše stanje u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), Mujović je kazao da loši međuljudski odnosi i te kako utiču na poslovanje te kompanije.

„Tu su oprečni stavovi, svi krive jedni druge. To je zastrašujuće. Toj kompaniji je potrebno pomirenje prvo unutar kolektiva, pa će procvetati. Taj slučaj me mnogo zamara“, naveo je Mujović.

Prema njegovim rečima, CEDIS je apsolutni monopolista u svojoj oblasti i kompanija koja nije stvorena da bude gubitaš.

On je kazao da usvojeni Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora štiti državu i građanima daje izuzetnu priliku da proizvode električnu energiju.

„To je naš mali doprinos putu Crne Gore ka EU. Građanima će se pružiti prilika da prave energetske zadruge, da profitiraju, da se udružuju. Uvodimo preduzetništvio u energetski sektor“, najavio je Mujović.

On smatra da će taj zakon biti jako važan za sever Crne Gore, posebno Pljevlja i Bijelo Polje. „To je borba za tržišne premije i ogromni benefit za državu, a mi prepoznajemo građane kao nosioce energetske tranzicije i dajemo im priliku da iskoriste sunce i vetar. Ne moraju samo firme i kompanije da imaju od toga koristi“, rekao je Mujović.

On je objasnio da će svaki stanovnik Crne Gore moći na stambenoj zgradi u kojoj živi da postavi solarne panele.

„Više zgrada pravi veću energetsku zajednicu. Sa što više prozvedene električne energije možete da nastupate na tržištu. Sve ide ka tome da se električna energija valorizuje na pravi način. Omogućićemo građanima da iskoriste taj potencijal. Uticaćemo na smanjenje energetskog siromaštva“, kazao je Mujović.

Govoreći o naknadi koju će Republika Srpska od ove godine plaćati Opštini Nikšić za potopljeno zemljište pod Bilećkim jezerom, Mujović je saopštio da nijednog momenta nije hteo da ugrozi Crnu Goru, niti na to ima pravo, niti je to mogao.

Opozicione stranke kritikovale su dogovor između dva ministarstva tvrdeći da se vlada odrekla novca za potopljeno zemljište za prethodnih 30 godina koliko Bosna i Hercegovina nije isplaćivala naknadu Crnoj Gori.

Stoga, Mujović je saopštio da dug Republike Srpske prema Crnoj Gori ostaje. „Smislićemo dinamiku otplate duga. Nisam mogao da lupam šakom o sto. Ja samo želim da se hidropotencijal Bilećkog jezera valorizuje u Crnoj Gori“, zaključio je Mujović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.