novi podaci centralne banke

Manje blokiranih preduzeća u Crnoj Gori u oktobru

PreduzetnikRegion

1.11.2023 18:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Manje blokiranih preduzeća u Crnoj Gori u oktobru Manje blokiranih preduzeća u Crnoj Gori u oktobru
Centralna banka Crne Gore objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kome se nalazi devet kompanija manje nego na prethodnom. Na novom... Manje blokiranih preduzeća u Crnoj Gori u oktobru

Centralna banka Crne Gore objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kome se nalazi devet kompanija manje nego na prethodnom.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mesečno, nalazi se 19.880 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3.440 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u, prenosi Mina.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, obaveza CBCG je da objavljuje podatke u vezi sa postupkom prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade.

Iz CBCG su objasnili da se matični brojevi za preduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcionih računa Centralne banke, oni vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) građana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podatke CBCG objavljuje jednom mesečno na internet stranici, prvog radnog dana po isteku meseca, sa presekom stanja na poslednji dan u mesecu, po azbučnom redu naziva preduzeća i preduzetnika.

U periodu od jula 2012, kada je CBCG počela da objavljuje podatke, do 9. januara 2014. godine, podaci su objavljivani u skladu sa tada važećim zakonom o platnom prometu u zemlji i to za kompanije, odnosno preduzetnike kada je blokada računa iznosila više od 10.000 evra u neprekidnom trajanju više od 30 dana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...