svečanosti prisustvovao i mađarski premijer orban

MOL Grupa otvorila postrojenja za proizvodnju poliola vredna 1,3 milijarde evra

BiznisEURegion

15.5.2024 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MOL Grupa otvorila postrojenja za proizvodnju poliola vredna 1,3 milijarde evra MOL Grupa otvorila postrojenja za proizvodnju poliola vredna 1,3 milijarde evra
Otvoren je kompleks poliola kompanije MOL vredan 1,3 milijarde evra u Tisaujvarošu, koji ima kapacitet od oko 200.000 tona poliola godišnje. Ceremonija, na kojoj... MOL Grupa otvorila postrojenja za proizvodnju poliola vredna 1,3 milijarde evra

Otvoren je kompleks poliola kompanije MOL vredan 1,3 milijarde evra u Tisaujvarošu, koji ima kapacitet od oko 200.000 tona poliola godišnje.

Ceremonija, na kojoj su se obratili premijer Mađarske Viktor Orban (Victor Orban), predsednik i izvršni direktor kompanije MOL, Žolt Hernadi (Zsolt Hernádi), i članica odbora kompanije thissenkrupp Ilze Hene (Ilse Henne), označava značajnu prekretnicu za kompaniju. MOL Grupa je jedini entitet u Mađarskoj i u centralnoj i istočnoj Evropi koji pokriva ceo lanac vrednosti, od prerade nafte do proizvodnje poliola (plastične sirovine koja se široko koriste).

MOL, thissenkrupp i Evonik IP potpisali su ugovor o licenci u leto 2017. godine, a kamen temeljac kompleksa postavljen je u septembru 2019. godine. Glavne jedinice su transportovane u Tisaujvaroš između 2019. i 2020. godine, uglavnom vodom, a nakon toga je usledio završetak kompleksa za proizvodnju vodonik-peroksida, propilen oksida, poliola i propilen glikola.

Pored četiri glavna postrojenja, izgrađena je i pilot fabrika poliola, laboratorija za osiguranje kvaliteta i, u Sasalombati, Centar za istraživanje i razvoj.

„Ova investicija vratila je Tisaujvaroš na mapu evropske hemijske industrije, čineći je jednim od najvažnijih industrijskih centara u regionu. To će povećati industrijsku konkurentnost naše zemlje, a moglo bi i katalizirati ekonomski rast“, rekao je Hernadi.

Projekat je uključio međunarodni tim od više hiljada stručnjaka, a inženjerski projektni radovi su obavljeni u Nemačkoj, Indiji, Mađarskoj i na Tajlandu. Oprema za fabriku stigla je iz 24 zemlje. Izgradnja kompleksa je obuhvatila 75.000 kubnih metara betona, 13.000 tona čelika, 2.500 kilometara kablova i 700 km cevovoda postavljenih za više od 18 miliona radnih sati.

Mađarska vlada je doprinela projektu sa 131,5 miliona evra: kreditom za korporativni porez od 93,6 miliona evra, koji se može zatražiti kada investicija počne da radi, i investicionim grantom od 37,9 miliona evra na osnovu pojedinačne odluke vlade.

Poliol je jedna od najtraženijih plastičnih sirovina, koja se koristi u širokom spektru industrija od proizvodnje automobila do odeće i izolacije. Poliuretan je napravljen od poliola i osnovni je materijal za mnoge trajne robe široke potrošnje sa kojima se svako susreće u svom svakodnevnom životu.

Prema proračunima MOL-a, fabrika će godišnje doprinositi sa skoro 150 miliona evra finansijskim rezultatima MOL grupe i obezbediće dugoročno zaposlenje za skoro 300 ljudi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.