istraživanje pkcg

Nedostatak radne snage među ključnim biznis barijerama u Crnoj Gori

BiznisRegion

19.8.2023 14:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Nedostatak radne snage među ključnim biznis barijerama u Crnoj Gori Nedostatak radne snage među ključnim biznis barijerama u Crnoj Gori
Siva ekonomija i nelojalna konkurencija, nedostatak radne snage, neadekvatna zakonska rešenja, spora naplata potraživanja i neefikasna javna administracija pet su najvećih biznis barijera u... Nedostatak radne snage među ključnim biznis barijerama u Crnoj Gori

Siva ekonomija i nelojalna konkurencija, nedostatak radne snage, neadekvatna zakonska rešenja, spora naplata potraživanja i neefikasna javna administracija pet su najvećih biznis barijera u Crnoj Gori, pokazalo je istraživanje Privredne komore (PKCG) o poslovnom ambijentu.

„PKCG u kontinuitetu prati i analizira uslove poslovanja, identifikuje ključne šanse i izazove, te na osnovu neposredne komunikacije sa kompanijama, pokreće inicijative i predlaže konkretne mere za otklanjanje ograničenja i unapređenje poslovnog ambijenta“, rekli su agenciji Mina-business iz te privredne asocijacije.

Oni su dodali da je pogoršanje ekonomskih prilika, usled pandemijske i krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu, bilo povod za ozbiljno preispitivanje stanja i prilika na tržištu, pre svega analizu poslovnog ambijenta, biznis barijera i drugih ograničenja koja utiču na održivost i razvoj domaćih kompanija.

PKCG je istraživanje sprovela u martu, a upitnik je obuhvatio 127 pitanja razvrstanih u osam oblasti koje determinišu uslove poslovanja u Crnoj Gori – poreski sistem, javne nabavke, tržište rada, infrastruktura, administracija, vladavina prava, digitalizacija i digitalna transformacija i pristup izvorima finansiranja, kao i dve dodatne oblasti koje se odnose na biznis barijere i očekivanja u narednom periodu.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 382 preduzeća različite veličine, iz svih regiona i delatnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...