Godinama sve veća potražnja

Ni za 15 evra po satu u Hrvatskoj ne mogu da se nađu čistačice

BiznisRegionTurizam

26.4.2023 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ni za 15 evra po satu u Hrvatskoj ne mogu da se nađu čistačice Ni za 15 evra po satu u Hrvatskoj ne mogu da se nađu čistačice
Turistički radnici u Hrvatskoj su sada na proleće u pravom „lovu” na čistačice. Hotelijeri, a posebno vlasnici stanova, češu se po glavi jer ih... Ni za 15 evra po satu u Hrvatskoj ne mogu da se nađu čistačice

Turistički radnici u Hrvatskoj su sada na proleće u pravom „lovu” na čistačice. Hotelijeri, a posebno vlasnici stanova, češu se po glavi jer ih je veoma teško pronaći. Njihove plate, odnosno satnice, su više nego pristojne. Za tri sata čišćenja, na primer, dvosobnog stana, može da se dobije i do pedeset evra.

Dakle, po satu i više od 15 evra. Uskoro će satnica čistača dostići satnicu IT radnika, koji su takođe veoma traženi. Nastavnike su verovatno već „pretekli“.

Jelena je u penziji. S obzirom na visinu penzije, kaže, preko službe mora da radi četiri sata dnevno i zadovoljna je uslovima. U zadarskoj čistionici telefon stalno zvoni. Nude čišćenje vila sa bazenima, kancelarija, stanova. Još uvek nisu sastavili kompletan tim za leto.

„I dalje smo u potrazi za spremačicama. Još uvek nam je potrebno pet stalnih spremačica i sigurno će nam trebati još deset do dvadeset žena koje bi radile na pola radnog vremena“, rekla je Kim Dumičić iz kadrovske službe Čistoće, piše Danas pozivajući se na HRT.

Spremačica, ni za lek

Iz godine u godinu podižu cenu po satu jer je to zakon tržišta. Čistači su često traženi, ali ih nema dovoljno.

“Već je došlo do toga, čak i prošle godine, da oni postavljaju uslove više nego mi“, dodao je Dumičić.

U zadarskom hotelu, nakon prošlogodišnjeg lošeg iskustva sa sobaricama i spremačicama, ovoga puta su se, moglo bi se reći, snašli.

„Prošle godine bih rekla da ih nije bilo ni za lek. Ove godine neki se čak javljaju i na tendere“, rekla je Mladenka Štura, direktor hotela Zadar.

Ako pitate Zadrane na ulici, veliki broj njih će reći da iznajmljuju stanove. Većina ih čisti sama, odnosno cela porodica to radi.

  • MAJA

    28.4.2023 #1 Author

    E tako i treba, da se ceni i njihov rad, treba da uslove sa cenom

    Odgovori

  • DUCA

    2.5.2023 #2 Author

    Neka povećaju cenu možda i nađu sobarice i spremačice.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...