predsednik srbije obišao radove

Obnova mosta na Drini kod Karakaja koštaće oko četiri miliona evra

InfrastrukturaInvesticijeRegion

6.9.2024 13:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Obnova mosta na Drini kod Karakaja koštaće oko četiri miliona evra Obnova mosta na Drini kod Karakaja koštaće oko četiri miliona evra
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, obilazeći radove na obnovi mosta na Drini, na graničnom prelazu Karakaj između Srbije i Bosne i Hercegovine... Obnova mosta na Drini kod Karakaja koštaće oko četiri miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, obilazeći radove na obnovi mosta na Drini, na graničnom prelazu Karakaj između Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), da će rekonstrukcija biti završena na vreme, najviše za šest meseci i da će koštati od 3,5 do četiri miliona evra.

Radove na rekonstrukciji mosta na graničnom prelazu, koji spaja Mali Zvornik na srpskoj strani i Karakaj u Republici Srpskoj, prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, prenosi Beta.

Dodik je rekao da most u celosti finansira Srbije, a modernizuju se i prilazni putevi.

Na mostu na Drini je zbog oštećenja, od 8. aprila ove godine zabranjen saobraćaj kamionima nosivosti veće od pet tona. Ukupna dužina mosta, između čeonih zidova obalnih stubova, iznosi 322,4 metra, dok je širina mosta 10,6 metara. Most je izgrađen 1972. i ovo je prva rekonstrukcija od njegove izgradnje.

Kako je ranije saopšteno, radovima je obuhvaćena sanacija glavnog nosača sa izradom nove kolovozne konstrukcije sa pešačkim stazama, ogradama i stubovima javne rasvete, zamena ležišta, ojačanje stubova mosta i izrada novog sistema odvodnjavanja površinskih voda.

Između BiH i Srbije postoji 11 mostova kojima se odvija drumski saobraćaj, a dogovorom koji je na snazi uređeno je da BiH održava pet mostova, a Srbija šest.

Održavanje mosta u Karakaju, u skladu sa dogovorom, u nadležnosti je Srbije.

Vučić je najavio danas da će do kraja oktobra biti završen projekat za izgradnju tunela ispod Kadinjače, a da bi radovi bi mogli da počnu već u novembru.

Najavio je i izradu dokumentacije za gradnju brze saobraćajnice Loznica – Mali Zvornik, u dužini od 21 kilometra.

Obećao je i da će država finansirati rekonstrukciju Svetosavske ulice u Bajinoj Bašti, što će koštati oko dva milina evra, a od lokalne samouprave je zatražio da reše probleme eksproprijacije da bi radovi mogli da počnu u martu.

Naveo je i da će se u Bajinoj Bašti urediti izlaz na Drinu, sa plažom i bazenima, kako bi se sprečile poplave i Bajina Baša postala turitičko mesto.

  • PAVLE-2005

    6.9.2024 #1 Author

    Plus neki troškovi koji nastaju kasnije

    Odgovori

    • Milan

      7.9.2024 #2 Author

      Postovanje Pavle, verovatno su vec uracunati pa je sa 500K EUR trosak sanacije porasto na 4 miliona EUR. Verovatno ce biti potrebna jos jedna sanacija da sanira stetu izazvanu usled prve sanacije, to ce verovatno kostati jos 8 miliona EUR. Zao mi je sto taj novac ne ide na zarade nasih inzenjera, tehnicara i fizikalaca. Verovatno ce neka sirotinja iz Turske tu da izvodi radove. Lepo daju fizikalcu 1K EUR, tehnicaru 2k EUR a inzenjeru 5k EUR neto zaradu pa neka kosta i 10 miliona evra, a ne bi toliko kostalo. Mozda cak i predstavljaju da vise radnika radi na projektu kako bi izvukli sto vise novaca. To je stari fazon, leva ruka desni dzep.

      Odgovori

  • SHALIMAR

    6.9.2024 #3 Author

    Kosta kao i sve u sta se ulaze…

    Odgovori

  • UNALINEA

    7.9.2024 #4 Author

    Radovi počinju u martu i trajaće dok nam duplo ne naplate i ovaj projekat…

    Odgovori

    • JANA

      8.9.2024 #5 Author

      🤣 E svaka cast za komentar

      Odgovori

  • KIMCHI

    7.9.2024 #6 Author

    Samo da pripaze ko ih kontrolise da ne bude kao u BGu, rupa do rupe

    Odgovori

  • ŽIZI

    8.9.2024 #7 Author

    Veliki novac

    Odgovori

  • Faith

    8.9.2024 #8 Author

    Treba ulagati u puteve i mostove, svaka cast

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.