PAD UKUPNOG PROMETA U INDUSTRIJI Hrvatska beleži smanjenje od 16 odsto na godišnjem nivou

RegionVesti

28.7.2020 09:46 Autor: Ljiljana Begović 0

PAD UKUPNOG PROMETA U INDUSTRIJI Hrvatska beleži smanjenje od 16 odsto na godišnjem nivou PAD UKUPNOG PROMETA U INDUSTRIJI Hrvatska beleži smanjenje od 16 odsto na godišnjem nivou
Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u maju u odnosu na april porastao je za 0,9 odsto, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima na godišnjem... PAD UKUPNOG PROMETA U INDUSTRIJI Hrvatska beleži smanjenje od 16 odsto na godišnjem nivou

Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u maju u odnosu na april porastao je za 0,9 odsto, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima na godišnjem nivou pao za 16,2 procenata, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u maju je u odnosu na april na domaćem tržištu pao za 0,7 odsto, a 6,3 na stranom.

Upoređivanje prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da je u maju na mesečnom nivou porasla prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju za 58,5 odsto, a kapitalnih proizvoda za 3,8 odsto.

Foto: Shutterstock.com

Prodaja u energetskom sektoru, takođe, pala je za 43,2 odsto, intermedijarnih proizvoda za 4,4, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,1 odsto.

Na godišnjem nivou, u maju ove u odnosu na isti mesec 2019, ukupni kalendarski prilagođen promet industrije na domaćem tržištu pao je za 12,4 odsto, a na stranom za 23,8 procenata.

Pritom je prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 28,5 odsto, kapitalnih proizvoda za 25,1 procenata, intermedijarnih proizvoda za 17,7 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 17,5 odsto, prenosi portal Seebiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...