Posebne mere na granici Slovenije sa Hrvatskom

Područje visokog rizika zbog pojave afričke svinjske kuge

EURegion

18.7.2023 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Područje visokog rizika zbog pojave afričke svinjske kuge Područje visokog rizika zbog pojave afričke svinjske kuge
Nacionalni centar za kontrolu bolesti u Ljubljani proglasio je jugoistočnu granicu sa Hrvatskom područjem visokog rizika zbog približavanja afričke svinjske kuge. Nadležne službe odredile... Područje visokog rizika zbog pojave afričke svinjske kuge

Nacionalni centar za kontrolu bolesti u Ljubljani proglasio je jugoistočnu granicu sa Hrvatskom područjem visokog rizika zbog približavanja afričke svinjske kuge. Nadležne službe odredile su i druge mere, uključujući sprovođenje aktivne potrage za uginulim divljim svinjama, kao i pojačanu veterinarsku kontrolu domaćih i divljih svinja.

Definisan je potes visokog rizika koje obihvata područje osam lovačkih porodica, deo lovišta sa posebnom namenom, kao i mere na tom području. Reč je o sprovođenju aktivne potrage za uginulim divljim svinjama, povećanom uzorkovanju i ispitivanju domaćih i divljih svinja na afričku kugu i stroži nadzor nad sprovođenja propisanih mera, prenosi Seebiz.

U Hrvatskoj je zabeleženo 97 slučajeva bolesti kod domaćih svinja i tri kod divljih. Jedan od potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja nalazi se na području Karlovačke županije i udaljen je oko 50 kilometara od granice sa Slovenijom, upozorilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane i Uprava Republike Slovenije za bezbednost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja pozvali su sve uzgajivače svinja da dosledno sprovode biosigurnosne mere kako bi smanjili rizik od unošenja bolesti u uzgoj. Lovci su upozoreni da se pridržavaju biosigurnosnih mera i da izbegavaju lov u zemljama ili područjima gdje je potvrđena afrička svinjska kuga.

Afrička svinjska kuga je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja za koju ne postoji vakcina. Bolest ne predstavlja opasnost za zdravlje drugih životinjskih vrsta i ljudi. Bolest karakterišu veliki gubici, direktni i indirektni, uglavnom zbog ograničenja prometa i izvoza životinja, kao i proizvoda i sirovina svinjskog porekla.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...