Uzgajivači ozbiljno shvatili preporuke nadležnih

Braničevski okrug najviše pogođen afričkom kugom svinja

AgrobiznisSrbijaU fokusu

5.7.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Braničevski okrug najviše pogođen afričkom kugom svinja Braničevski okrug najviše pogođen afričkom kugom svinja
Afrička kuga svinja (AKS) od početka godine registrovana je u ukupno 66 mesta i lovišta u Srbiji, navodi se u izveštaju Uprave za veterinu.... Braničevski okrug najviše pogođen afričkom kugom svinja

Afrička kuga svinja (AKS) od početka godine registrovana je u ukupno 66 mesta i lovišta u Srbiji, navodi se u izveštaju Uprave za veterinu. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, zaključno sa 30. junom, bolest je utvrđena kod većeg broja domaćih nego divljih svinja.

U Srbiji virus, prema ranije potvrđenim informacijama, nije registrovan na velikim komercijalnim farmama, što bi izazvalo ogromne ekonomske gubitke, prenosi Politika.

Prema podacima ministarstva, najviše zaraženih svinja je u Braničevskom okrugu, zatim Pčinjskom, Pomoravskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Podunavskom, Srednjobanatskom okrugu, a zaraza je u junu registrovana i na području Beograda, tačnije opštini Palilula.

Uprava za veterinu objavila je da preko veterinarskih organizacija na terenu prati zdravstveno stanje i sprovodi stalni nadzor u populaciji domaćih i divljih svinja na afričku kugu na celoj teritoriji Srbije, i preduzima sveobuhvatne mere u cilju sprečavanja širenja te zarazne bolesti.

Na internet forumima za trgovinu domaćih životinja primećeno je da su uzgajivači svinja ozbiljno shvatili preporuke nadležnih. Strahuju za svoje farme i gubitke koje bi mogli da imaju.

„Ponovo apelujemo na sve uzgajivače svinja da ukoliko primete promene zdravstvenog stanja ili imaju uginuća ovih životinja na gazdinstvu da hitno obaveste veterinara. Neophodno je i da lovci preduzimaju propisane mere – naglašavaju nadležni. Podsećaju da za ovu veoma opasnu zaraznu bolest vakcina kao preventiva ne postoji. U slučaju zaraze na farmi automatski se vrši eutanazija“, naglasili su iz Uprave za veterinu.

Prvi put AKS u Evropi zabeležena je 2007. godine, a u Srbiji 2019. godine u okolini Mladenovca. Kasnije se proširila iz Rumunije gde je u to vreme postojao veliki broj žarišta. Za samo dva meseca u 2019. godini Srbija je isplatila oko 8,2 miliona dinara stočarima čije su životinje ubijene zbog afričke kuge.

Kako objašnjavaju stručnjaci, virus napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso u registrovanim objektima koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije.

U Africi, gde je bolest prvi put ustanovljena, glavni prenosioci virusa bili su krpelji, a u drugim podnebljima najveći problem je transport robe između država.

„Iako ljudi ne mogu da obole, upravo oni predstavljaju jedan od glavnih faktora za prenošenje afričke kuge svinja. Zbog toga je od izuzetnog značaja da svako od nas pokaže ličnu odgovornost i poštuje sve propisane preventivne mere, kako bi zajedničkim delovanjem sa nadležnim institucijama sprečili nove slučajeve“, navodi se u apelu.

Gotovo da ne postoji evropska država u kojoj ova bolest nije prijavljena, i u poslednjih nekoliko godina izazvala je velike ekonomske štete. Protekle sedmice prvi slučaj detektovan je i u Hrvatskoj, koja je do sada odolevala, a istovremeno zaraza je utvrđena i u Republici Srpskoj na devet imanja na području Bijeljine.

Brzo širenje ove bolesti 2019. godine dovelo je do manjka svinjskog mesa na svetskom tržištu. Za samo godinu dana tovljenici su u Evropskoj uniji poskupeli za 48 odsto, a prasad za 63 procenta. Najveće gubitke pretrpela je Kina, najveći svetski proizvođač i potrošač ove vrste mesa.

Tadašnje procene bile su da je zbog zaraze oko 50 odsto malih kineskih farmi napustilo industriju, a uvoz je porastao na nikad zabeležene količine od više od četiri miliona tona. Prognoze su bile da će Kini biti potrebna čitava decenija da se oporavi i vrati na proizvodne kapacitete koje je imala pre pojave ove bolesti.

  • jevtić

    5.7.2023 #1 Author

    Strašno kad se zna da ne mogu preventivno da se zaštite …

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.7.2023 #3 Author

    Da se samo ne prosiri dalje..

    Odgovori

  • MAJA

    6.7.2023 #4 Author

    Dobro da nije i u komercijalne farme dospelo jos

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...