Angažovan veći broj inspektora

Pojačan nadzor Uprave za inspekcijske poslove u letnjoj sezoni u Crnoj Gori

BiznisRegionTurizam

15.5.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Pojačan nadzor Uprave za inspekcijske poslove u letnjoj sezoni u Crnoj Gori Pojačan nadzor Uprave za inspekcijske poslove u letnjoj sezoni u Crnoj Gori
Uprava za inspekcijske poslove ove godine u pojačanom nadzoru u toku letnje turističke sezone ulazi sa većim brojem turističkih inspektora, čime će se i... Pojačan nadzor Uprave za inspekcijske poslove u letnjoj sezoni u Crnoj Gori

Uprava za inspekcijske poslove ove godine u pojačanom nadzoru u toku letnje turističke sezone ulazi sa većim brojem turističkih inspektora, čime će se i sam broj nadzora povećati, najavila je direktorka institucije, Ana Vujošević.

Ona je sa saradnicima boravila u radnoj poseti Opštini Bar, uoči pojačanog nadzora u letnjoj turističkoj sezoni, prenosi Mina.

Predsednik Opštine Bar, Dušan Raičević, osvrnuo se na dosadašnju uspešnu saradnju sa Upravom za inspekcijske poslove i izrazio nadu da će se ona nastaviti i tokom ove sezone.

Raičević se osvrnuo i na aktuelne određene izazove posebno kada je u pitanju saradnja sa Morskim dobrom u smislu plaža i Nacionalnim parkovima u zoni Skadarskog jezera u Virpazaru, gde opština ima zakonska ograničenja za delovanje usled čega dolazi do zastoja u normalnom funkcionisanju sezone. Takođe, istaknut je problem sa nedovoljnim brojem komunalnih policajaca i inspektora uoči letnje turističke sezone.

Vujošević se nadovezala na problematiku neregistrovanih pružaoca usluga prevoza Skadarskim jezerom i podsetila da je turistička inspekcija vršila pojačan nadzor tokom državnih praznika, i tom prilikom je sankcionisano pet brodova koji nisu imali odobrenje za obavljanje turističke delatnosti. Vujošević je dodala da će se aktivnosti u ovom delu intenzivirati i u narednom periodu.

Predstavnica Sekretarijata za privredu istakla je problem u vezi sa prijavama trgovine u delu da pojedini privredni subjekti pokušavaju ugostiteljske i druge delatnosti registrovati kao trgovinu. Glavni inspektor rada i koordinator tržišne inspekcije, Srđan Simović odgovorio je da će u koordinisanim aktivnostima i u saradnji sa predstavnicima ovog Sekretarijata, Tržišna inspekcija proveravati predmetne prijave trgovine u delu posedovanja svih relevantnih podataka kako bi osigurali da se privredna delatnost vrši u skladu sa važećim propisima.

Škerović je naveo da bi trebalo pojačati kontrolu porekla robe kao i intenzivirati saradnju sa zdravstveno-sanitarnom inspekcijom, osvrćući se na problem sa nedovoljnim brojem komunalnih inspektora uoči letnje turističke sezone.

„Prisutni su se usaglasili da saradnjom i koordinisanim aktivnostima sa pripadnicima lokalnih inspekcijskih službi, na najbolji način zajedno mapiramo ključne probleme u ovoj primorskoj opštini, i na taj način što efikasnije delujemo tokom intenziviranih nadzora u svim privrednim oblastima, stvarajući povoljan teren za što uspešniju letnju sezonu“, zaključuje se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.