Potrebe za električnom energijom sve veće, a izvora sve manje

Poljska izdvaja 1,2 milijarde dolara za početak gradnje nuklearne elektrane

EUInfrastrukturaRegionU fokusu

26.8.2024 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Poljska izdvaja 1,2 milijarde dolara za početak gradnje nuklearne elektrane Poljska izdvaja 1,2 milijarde dolara za početak gradnje nuklearne elektrane
Poljska vlada planira da izdvoji 4,6 milijardi zlota (1,2 milijarde američkih dolara) u budžetu za 2025. za pripremenje gradnje prve nuklearne elektrane u zemlji.... Poljska izdvaja 1,2 milijarde dolara za početak gradnje nuklearne elektrane

Poljska vlada planira da izdvoji 4,6 milijardi zlota (1,2 milijarde američkih dolara) u budžetu za 2025. za pripremenje gradnje prve nuklearne elektrane u zemlji.

Poljskoj su potrebna i obnovljiva energija i nuklearna proizvodnja da bi smanjila cenu električne energije, a pre svega da bi zadovoljila tražnju, rekao je ministar finansija Andžej Domanski u Olštinu, na severoistoku Poljske, prenosi Bloomberg.

On je izneo početne izdatke za verovatno najveću investiciju u zemlji dogodine, danima pre sastanka vlade na kojoj će se odobriti nacrt budžeta za sledeću godinu.

Ranije ovog meseca, vlada je pretpostavila da će morati da obezbedi oko 60 milijardi zlota za pomenuti projekat u periodu 2025-2030, pre nego što dobije dalje finansiranje od Sjedinjenih Američkih Država, koje će snabdeti potrebni  tehnologiju.

Planirano pokretanje nuklearne elektrane na obali Baltičkog mora očekuje se za oko 10 godina.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.