Saradnja zemalja u okviru inicijative Otvoreni Balkan

Postignut dogovor o radnim dozvolama između Srbije, Severne Makedonije i Albanije

Region

3.4.2023 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Postignut dogovor o radnim dozvolama između Srbije, Severne Makedonije i Albanije Postignut dogovor o radnim dozvolama između Srbije, Severne Makedonije i Albanije
Na sastanku sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim u Veroni postignut je dogovor o završetku procesa osiguranja... Postignut dogovor o radnim dozvolama između Srbije, Severne Makedonije i Albanije

Na sastanku sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim u Veroni postignut je dogovor o završetku procesa osiguranja zajedničkih radnih dozvola između tri zemlje, članice Otvorenog Balkana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa Ramom i Kovačevskim u okviru inicijative Otvoreni Balkan saopštio da je razgovarano i o prijemu novih identifikacionih kartica, uz napomenu da je postignuta saglasnost da će po tom pitanju moći da bude napravljen napredak u narednim mesecima, piše u saopštenju Vlade Srbije.

“Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bila osnova, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje između svih nas” istakao je predsednik Srbije.

On je rekao da je sa premijerima razgovarao o tome kako pomoći običnim ljudima i kako otkloniti sve prepreke i omogućiti slobodnu trgovinu i slobodan protok robe, ljudi, kapitala i usluga.

“Razgovarali smo o mnogim važnim pitanjima kako bismo sve pripremili pre početka letnje sezone, a među njima su i ona koja se tiču bezbednosti hrane”, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, tema razgovora bilo je i usaglašavanje oko identifikacionih dokumenata koja će ubrzati prelaske preko granica.

Vučić je ukazao na to da je trgovinska razmena između Srbije i Severne Makedonije sve veća i da je u poslednje tri godine porasla za 50 odsto.

Najveća prepreka za zemlje na Zapadnom Balkanu, kako je istakao, jesu granice, jer kada imate kamione koji prevoze neku vrstu robe, oni 30 procenata vremena voze, a 70 odsto provedu na granicama.

  • MAJA

    4.4.2023 #1 Author

    Jedan od najboljih projekata ikada u našem regionu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...