Produktivnost slovenačke privrede na 84 odsto EU proseka

Slovenačka privreda presporo se orijentiše na rast podržan inovacijama

AnalizaEURegionU fokusu

8.12.2022 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Slovenačka privreda presporo se orijentiše na rast podržan inovacijama Slovenačka privreda presporo se orijentiše na rast podržan inovacijama
Slovenija napreduje korak po korak kada je reč o rastu produktivnosti i njenih ključnih činilaca, ali se presporo razvija u pogledu prelaska na rast... Slovenačka privreda presporo se orijentiše na rast podržan inovacijama

Slovenija napreduje korak po korak kada je reč o rastu produktivnosti i njenih ključnih činilaca, ali se presporo razvija u pogledu prelaska na rast podržan inovacijama i na cirkularnu ekonomiju, a procesi modernizacije su previše površni, ocenila je u izveštaju državna Kancelarija za makroekonomske analize i razvoj (UMAR).

Prespori razvoj ogleda se u relativno sporom smanjivanju razvojnog zaostajanja za prosekom EU, zadržavanju velikog razvojnog zaostatka za vodećim zemljama inovatorima i opadanja prednosti nad zemljama Višegradske grupe, stoji u izveštaju koji je predstavljen na Brdu kod Kranja, preneo je SEEBiz.

U izveštaju za 2022. godinu se ocenjuje i da je poslovni sektor do sada pokazao visok nivo otpornosti, što se odražava u upravljanju pritiscima na troškove i dobrom finansijskom stanju, da se izvozni rezultat poboljšavao do 2021. godine, ali i da će prelazak na integrisanu, pametnu cirkularnu ekonomiju zahtevati odlučnije poteze.

Produktivnost (BDP po zaposlenom u standardima kupovne moći) dostigla je 84 odsto proseka EU 2021. godine. Tako se, posle više od decenije sporog rasta produktivnosti, zaostatak Slovenije za prosekom EU tek vratio na nivo pre izbijanja velike krize 2008. godine, naveli su iz UMAR-a i upozorili da podaci za 2022. govore o usporavanju realnog rasta produktivnosti, kao i smanjenju tržišnog udela izvoznih dobara.

„Rat u Ukrajini i vanredno stanje, a posebno na energetskim tržištima, uz visoku inflaciju i zaoštravanje monetarne politike, stavljaju poslovni sektor pred nove izazove. Mere ekonomske politike moraju podržati zdrava jezgra privrede, uključujući razvojno orijentisane privredne niše, koje imaju veliki potencijal za rast“, zaključili su u izveštaju.

  • Bella

    11.12.2022 #1 Author

    Nije tamo los strandrad prate Evropske .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...