SLOVENAČKI BDP POTONUO U drugom kvartalu pad od 13 odsto

EURegionVesti

31.8.2020 12:50 Autor: Julijana Vincan 0

SLOVENAČKI BDP POTONUO U drugom kvartalu pad od 13 odsto SLOVENAČKI BDP POTONUO U drugom kvartalu pad od 13 odsto
Slovenački bruto domaći proizvod (BDP) potonuo je 13 procenta u drugom tromjesečju, u odnosu na isti period prošle godine. Očekivao se težak pad, jer... SLOVENAČKI BDP POTONUO U drugom kvartalu pad od 13 odsto

Slovenački bruto domaći proizvod (BDP) potonuo je 13 procenta u drugom tromjesečju, u odnosu na isti period prošle godine. Očekivao se težak pad, jer je to razdoblje najteže epidemije korona virusa i prestanka javnog i ekonomskog života.

U prvoj polovini godine, u poređenju s istim razdobljem prošle godine, pad BDP iznosio je 7,9 odsto. Pad je uglavnom posledica pada privatne potrošnje. Finalna potrošnja domaćinstava na slovenačkom tržištu pala je za 21,2 procenta. Od toga su najviše pali kućni rashodi za gorivo i usluge.

U avgustu je zabeležena deflacija od 0,1 odsto na mesečnom i godišnjem nivou, pokazala je statistika, prenosi SeeBiz.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

U drugom tromesečju 2020. godine, ukupni izvoz bio je 24,5 procenta manji od izvoza u istom tromjesečju prošle godine. Izvoz robe je pao za 21,9 odsto, a usluga za čak 35 procenta.

Uvoz je takođe smanjen za gotovo isti procenat kao i izvoz. Uvoz robe opao za 24,4 odsto, a uvoz usluga za 28,2 procenta. Među uslugama, što se tiče izvoza i uvoza, najviše se smanjio obim putovanja.

Računanje i rad za laptopom
Foto: Pexels

Poređenja radi, nemački BDP pao je za 10,1 odsto od aprila do juna, a austrijski 12,8 procenta. To predstavlja najveći pad od Drugog svetskog rata. Italijanska ekonomija, jedna od najteže pogođenih epidemijom, smanjila se za 12,4 odsto na kvartalnom i za 17,3 procenta na godišnjem nivou. Američka Vlada, s druge strane, izračunala je pad BDP od 32,9 odsto.

Evro zona je u drugom tromesečju zabeležila pad BDP od 12,1 procenat, dok se ekonomska aktivnost u celoj EU smanjila za 11,9 odsto u odnosu na prvo tromjesečje ove godine, objavio je pre mesec dana Eurostat.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...