SLOVENIJA SE ZADUŽILA OBVEZNICAMA UZ REKORDNO NISKI PRINOS Započeta dodatna emisija u iznosu od 50 miliona evra

RegionVesti

4.8.2020 12:42 Autor: Julijana Vincan 0

SLOVENIJA SE ZADUŽILA OBVEZNICAMA UZ REKORDNO NISKI PRINOS Započeta dodatna emisija u iznosu od 50 miliona evra SLOVENIJA SE ZADUŽILA OBVEZNICAMA UZ REKORDNO NISKI PRINOS Započeta dodatna emisija u iznosu od 50 miliona evra
Ministarstvo finansija Slovenije iskoristilo je zahtev uglednog ulagača i krajem jula krenulo u dodatnu emisiju trogodišnje državne obveznice u iznosu od 50 miliona evra.... SLOVENIJA SE ZADUŽILA OBVEZNICAMA UZ REKORDNO NISKI PRINOS Započeta dodatna emisija u iznosu od 50 miliona evra

Ministarstvo finansija Slovenije iskoristilo je zahtev uglednog ulagača i krajem jula krenulo u dodatnu emisiju trogodišnje državne obveznice u iznosu od 50 miliona evra. To je učinilo nakon rekordno niskog prinosa do dospeća od minus 0,492 odsto.

Poverenje ulagača u tu zemlju i spremnost na ulaganje u državne obveznice, nakon izrazito niskih prinosa, rezultat je uspešnih vladinih mera u borbi protiv epidemije korona virusa, ocenjuju u Ministarstvu finansija Slovenije.

„Kao rezultat ovih mera, ekonomski pad bio je relativno kratak, a obuhvatni programi podrške smanjili su uticaj epidemije na tržište rada i pomogli u održavanju ekonomskog finansiranja. Mere koje su preduzele Evropska komisija i Evropska centralna banka takođe su važne za Evrozonu“, ističe se u saopštenju ovog Ministarstva.

Foto: Pixabay.com

Napomenuto je i da povoljnu poziciju Slovenije na tržištima kapitala osnažuje kreditni rejting te zemlje, koji je u aprilu Moody’s fiksirao na Baa1 uz stabilne izglede, u junu u Standard & Poor’s s AA- i stabilnim izgledima, a u avgustu Fitch Ratings sa A i stabilnom prognozom, prenosi SeeBiz.

Uz mere države, brzom oporavku ekonomije doprinosi i to da su javne finansije stabilne, a banke likvidne, navodi se u saopštenju. Dodaje se i da se pozitivna procena međunarodnih ulagača ogleda u prinosu do dospeća na referentne desetogodišnje državne obveznice, koji je trenutno negativan i iznosi minus 0,04 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...