Stupa na snagu Zakon o tržištu električne energije

U Hrvatskoj će zajednice građana moći da grade solarne panele i male vetroparkove

BiznisInfrastrukturaRegion

22.6.2023 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Hrvatskoj će zajednice građana moći da grade solarne panele i male vetroparkove U Hrvatskoj će zajednice građana moći da grade solarne panele i male vetroparkove
Udruživanje građana, institucija i kompanija u energetske zajednice za izgradnju „solarnih“ i malih vetroparkova trebalo bi da postane brže, lakše i dostupnije nakon stupanja... U Hrvatskoj će zajednice građana moći da grade solarne panele i male vetroparkove

Udruživanje građana, institucija i kompanija u energetske zajednice za izgradnju „solarnih“ i malih vetroparkova trebalo bi da postane brže, lakše i dostupnije nakon stupanja na snagu novog Zakona o tržištu električne energije (ZOTEE), piše Jutarnji list, a prenosi SEEbiz.

U Hrvatskoj, na primer, trenutno radi oko 5.000 solarnih elektrana u domaćinstvima i oko 3.000 „solara” izgrađenih na imovini preduzeća i ustanova.

Pošto nemaju sva domaćinstva, preduzeća ili ustanove uslove za postavljanje solarnih panela ili njihovi vlasnici nemaju dovoljno novca za prosečnu investiciju u rasponu od 10.000 do 12.000 evra (za domaćinstva), postoji mogućnost učlanjenja u energetske zajednice što je, takođe, ugrađeno u postojeći ZOTEE.

Međutim, u Zelenoj energetskoj zadruzi (ZEZ) u Hrvatskoj do sada nije zaživela nijedna energetska zajednica.

U Hrvatskoj postoji samo nekoliko inicijativa koje, uprkos svim preprekama, razvijaju projekte u svojim sredinama, ali još mnogo toga treba učiniti kako bi se uklonile barijere i omogućilo da što više građana učestvuje u izgradnji solarnih elektrana, komentariše koordinator programa ZEZ Mislav Kirać.

On dodaje da postojeća regulativa sadrži ograničenja za osnivanje energetskih zajednica koja su, ističe, u suprotnosti sa evropskim direktivama i moraju biti uklonjena.

U predlogu novog ZOTEE-a, koji je prošao javnu raspravu i očekuje SE da bude upućen u parlament pre letnje pauze, kao jedan od glavnih ciljeva izmene postojeće regulative navodi se podsticanje stvaranja energetskih zajednica, piše Jutarnji list.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...