stabilan razvoj privrede u četvrtom tromesečju 2023. godine

Ubrzan rast potrošnje u Hrvatskoj u novembru

EURegion

30.12.2023 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Ubrzan rast potrošnje u Hrvatskoj u novembru Ubrzan rast potrošnje u Hrvatskoj u novembru
U Hrvatskoj je u u novembru potrošnja u maloprodaji porasla osmi mesec zaredom na godišnjem nivou, i to po najvećoj stopi u više od... Ubrzan rast potrošnje u Hrvatskoj u novembru

U Hrvatskoj je u u novembru potrošnja u maloprodaji porasla osmi mesec zaredom na godišnjem nivou, i to po najvećoj stopi u više od dve godine, što ukazuje na stabilan rast privrede u četvrtom tromesečju ove godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izveštaj o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u novembru realno porasla 1,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na novembar prošle godine porasla 7,3 odsto, prenosi SEEbiz.

Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjem nivou porasla osmi mesec zaredom, i to po najvećoj stopi od oktobra 2021. godine, kada je rast iznosio 8,7 odsto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duvanskim proizvodima porastao za 2,1 odsto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i uljima, skočio za 13,3 odsto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih 11 meseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kako je potrošnja najveći deo bruto domaćeg proizvoda (BDP), rast prometa u trgovini na malo u novembru ukazuje na nastavak stabilnog rasta privrede i u četvrtom tromesečju ove godine.

U trećem kvartalu BDP je porastao za 2,8 odsto na godišnjem nivou, što je bio već 11. kvartal zaredom kako privreda raste, i to brže nego u prethodnom tromesečju.

  • SUNCE

    30.12.2023 #1 Author

    Lepo, znači Hrvatska se razvija i prevazilazi svetsku ekonomsku krizu.

    Odgovori

  • Vale

    30.12.2023 #2 Author

    Povecava se zivotni standard I pored inflacije

    Odgovori

  • AJA

    31.12.2023 #4 Author

    Bas lepo

    Odgovori

  • ELLA

    1.1.2024 #5 Author

    Blagdani cine svoje.

    Odgovori

  • HANA

    1.1.2024 #6 Author

    Raste životni standard…
    Kad ćemo mi da se „odlepimo“ od dna?

    Odgovori

  • SHALIMAR

    2.1.2024 #7 Author

    Zivotni standard im nije ni priblizno kako se pise…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...