Brojke pokazuju da ima još neiskorišćenog potencijala

Unapređenje regionalne integracije kroz Berlinski proces

RegionU fokusu

27.9.2023 13:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Unapređenje regionalne integracije kroz Berlinski proces Unapređenje regionalne integracije kroz Berlinski proces
Ministri ekonomije Berlinskog procesa, predstavnici Evropske unije (EU) i drugi partneri, pozvali su na brzu implementaciju aktivnosti Zajedničkog regionalnog tržišta u zemljama Zapadnog Balkana,... Unapređenje regionalne integracije kroz Berlinski proces

Ministri ekonomije Berlinskog procesa, predstavnici Evropske unije (EU) i drugi partneri, pozvali su na brzu implementaciju aktivnosti Zajedničkog regionalnog tržišta u zemljama Zapadnog Balkana, koje će doneti konkretne i direktne pogodnosti za kompanije i ljude u regionu.

To je posebno relevantno u svetlu nedavno objavljenog Novog plana rasta Evropske komisije (EK) za region, koji se odnosi na postepenu integraciju u jedinstveno tržište EU.

Sastanak pod nazivom Zajedničko regionalno tržište — odskočna daska prema jedinstvenom tržištu EU, čiji je domaćin bilo Ministarstvo finansija i ekonomije Albanije, okupio je ključne zainteresovane strane, kako bi razgovarale o različitim temama, uključujući širenje trgovine, ekonomsku konvergenciju i integraciju platnog sistema, piše Mina.

Događaj je, kako je saopšteno iz CEFTA Sekretarijata, održan u sklopu priprema za Samit Berlinskog procesa i bio je prilika da se ministri i međunarodni partneri osvrnu na dosadašnje rezultate, kao i prioritete i glavne izazove u implementaciji Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju regionalne integracije kroz Berlinski proces, koji je važan instrument za ubrzanje ekonomske konvergencije regiona sa EU.

Vršiteljka dužnosti direktora CEFTA Sekretarijata, Danijela Gačević, istakla je da je CEFTA značajno doprinela ekonomskom rastu.

U prošloj godini obim robne razmene dostigao je 8,8 milijardi, što predstavlja impresivno povećanje od 112 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Prema Balkan barometru, 61 odsto kompanija u prošloj godini prijavilo je koristi od sporazuma CEFTA, što je značajan porast u odnosu na 37 odsto u 2015. godini.

Brojke pokazuju da region ima još neiskorišćenog potencijala. Kako bi se iskoristile ove mogućnosti, CEFTA je posvećena rešavanju necarinskih barijera, pojednostavljenju dokumentacije za robu i usluge i unapređenju digitalizacije trgovine u skladu sa politikama i standardima EU.

Foto: Unsplash.com

„Naša poruka je jasna — ne postoje prečice na putu prema EU. Preduslov za dalji napredak u tom pravcu je usvajanje odluka koje su usaglašene zajedničkim radom ekspertskih timova svih CEFTA strana. Sedam ključnih odluka čekaju usvajanje kao korak prema daljem napretku i stvaranju Zajedničkog regionalnog tržišta, našeg mosta prema jedinstvenom tržištu EU“, navela je Gačević.

Ministri su razmotrili napredak ostvaren u okviru sporazuma CEFTA, gde je dogovoreno sedam odluka Zajedničkog odbora, dok se trenutno pregovara o još sedam, zajedno sa jednim dodatnim protokolom.

Oni su pozvali na brzo usvajanje i primenu ovih odluka, koje će doneti konkretne benefite kako kompanijama, tako i građanima.

Ministri su, takođe, pozvali na jačanje napora u primeni Ekonomskog i investicionog plana i drugih inicijativa, kao što su CEFTA-TCT Zeleni koridori.

Ministri su ponovili da je Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište razvijen kako bi se podstakao ekonomski razvoj regije i približio je EU.

Značajan deo sastanka bio je usmeren na ulogu platnih sistema u funkcionisanju tržišta. Ministri su izrazili punu podršku i obavezali se da će se prioritetno baviti aktivnostima usmerenim na traženje članstva u Jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA), naglašavajući važnost smanjenja troškova plaćanja unutar regiona i sa EU.

Govoreći o važnosti platnih sistema za trgovinu, Zdravko Ilić iz CEFTA Sekretarijata istakao je da se konkurentnost kompanija i standard ljudi mogu povećati integracijom platnih sistema i pojeftinjenjem trgovačkih transakcija.

Svetska banka je, kako je kazao, to potkrepila podacima koji pokazuju da su plaćanja u regionu šest puta skuplja nego u EU.

„Pridruživanje Jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA), ali i olakšavanje snabdevanja platnim uslugama i stvaranje regionalnih QR plaćanja, po uzoru na EU, način je na koji Zajedničko regionalno tržište može doneti direktne koristi ljudima i kompanijama te doprineti daljoj integraciji u EU“, kazao je Ilić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...