radovi kasne zbog korona krize i rasta cena u građevinarstvu

Usporena dinamika izgradnje tri skijališta na severu Crne Gore

BiznisInfrastrukturaRegionTurizam

22.10.2022 11:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Usporena dinamika izgradnje tri skijališta na severu Crne Gore Usporena dinamika izgradnje tri skijališta na severu Crne Gore
Kapitalni projekti izgradnje tri skijališta na severu Crne Gore realizuju se usporenom dinamikom, saopšteno je Vijestima iz Uprave za kapitalne projekte. Iz Uprave nisu... Usporena dinamika izgradnje tri skijališta na severu Crne Gore

Kapitalni projekti izgradnje tri skijališta na severu Crne Gore realizuju se usporenom dinamikom, saopšteno je Vijestima iz Uprave za kapitalne projekte.

Iz Uprave nisu mogli da preciziraju kada će biti kompletno otvoreni ski-centri Žarski u Mojkovcu, Cmiljača u Bijelom Polju i Hajla u Rožajama, prenosi Mina.

Prema informacijama dostavljenim iz Uprave, izgradnja žičara na pomenutim lokalitetima je pri kraju, ali postoje određeni problemi u obezbeđivanju putne i elektroenergetske infrastrukture do skijališta i vodosnabdevanja.

U izveštaju Skijališta Crne Gore za ovu godinu navedeno je da planiraju da ove ili na početku naredne godine otvore ove ski-centre, kojima bi nakon toga i upravljalo ovo državno preduzeće. Iz tog preduzeća su ocenili da je neophodno završiti izgradnju puta do skijališta, parkinge, elektroenergetsku i vodovodnu infrastruktruru.

U izveštaju Skijališta piše i da su prethodne letnje sezone obilazili ova gradilišta i da je opšte zapažanje bilo da se, osim radova na izgradnji žičare i skijaških staza, ostali radovi izvode nedovoljno brzo ili se opšte ne izvode.

Smatraju da je potrebno u dogovoru sa Upravom za kapitalne projekte i Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma izvršiti pritisak na izvođače radove da dostave nove dinamičke planove za svaki pojedinačni projekat da bi se mogli odrediti novi rokovi završetka projekata i puštanja u rad.

Vijesti su pitale Upravu za kapitalne projekte i Ministarstvo da li se kasni sa završetkom radova, ako kasni zbog čega, te da li je pokrenuta procedura kažnjavanja izvođača zbog neopravdanih kašnjenja.

”Usled pojave pandemije izazavane covidom došlo je do globalnog poremećaja funkcionisanja tržišta radne snage i građevinskog materijala koje je usporilo dinamiku realizacije projekata. Takođe krajem prošle godine došlo je i do značajnog rasta cena u sektoru građevinarstva zbog kojih se veći deo izvođača obratio sa zahtevima za povećanje ugovorenih cena radova“, kazali su iz Uprave.

Usled svega navedenog, kapitalni projekti se realizuju usporenom dinamikom.

Na ski-centru na lokalitetu Cmiljača u Bijelom Polju predviđena je izgradnja jedne žičare i tri kilometra ski-staza. Ovaj projekat je započet za vreme vlade Duška Markovića.

Iz Uprave su saopštili da je do sada realizovano oko 80 odsto vrednosti ugovora kada je u pitanju izgradnja šestosedne žičare na ski-centru Žarski u Mojkovcu.

  • GAGA

    22.10.2022 #1 Author

    Rat u Ukrajini i svetska kriza su sve poremetili

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.10.2022 #2 Author

    U zavisnosti od politicke situacije vise nego zbog rasta cena i korone…

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    23.10.2022 #3 Author

    Usporena?
    Pa kriza valjda?

    Odgovori

  • TATJANA

    23.10.2022 #4 Author

    Vise je razloga za to, nikad kraja problemima

    Odgovori

  • Milovan94

    23.10.2022 #5 Author

    Sve je usporeno zbog krize pa i izgradnja skijališta.

    Odgovori

  • Milisavka

    23.10.2022 #6 Author

    Pre bih rekla da je razlog politička kriza

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.10.2022 #7 Author

    Ko zna sta je usporilo, verovatno ore politicki interes nego kriza…

    Odgovori

  • MARE

    23.10.2022 #8 Author

    Treba brzo iskoristiti sva ona brda na kojima su jedine aktivnosti kad ih leti spale

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...