“Kraljica ratarskih useva” za razliku od drugih kultura ove godine nije podbacila

Rekordan prinos šećera, više od 10 tona po hektaru

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

21.12.2021 17:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordan prinos šećera, više od 10 tona po hektaru Rekordan prinos šećera, više od 10 tona po hektaru
Na njivama širom Srbije ove godine proizvedeno je više od 10 tona šećera po hektaru, pa je šećerna repa i u ovoj sušnoj godini... Rekordan prinos šećera, više od 10 tona po hektaru

Na njivama širom Srbije ove godine proizvedeno je više od 10 tona šećera po hektaru, pa je šećerna repa i u ovoj sušnoj godini opravdala naziv “kraljice ratarskih useva”.

“Dok su prinosi drugih useva poput soje i kukuruza značajno podbacili, ostvaren je rekordan prinos šećera od 10,5 tona po hektaru u proseku u Sremu i oko 10,2 tona u Bačkoj“, rekao je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko, na stručnom seminaru u Novom Sadu koji je okupio eminentne stručnjake u oblasti zaštite šećerne repe i đubrenja.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, investicija od milion evra koju je Sunoko, najveći proizvođač šećera u Srbiji, sproveo u prethodne dve godine u Istraživačko-razvojni centar u Ljukovu kod Inđije, doprinela je ostvarenju cilja po pitanju proizvodnje.

„Na dobrom smo putu. I pored nepovoljnih uslova ove i prošle godine, svedoci smo uzlaznog trenda ostvarenih rezultata u ovoj grani poljoprivrede. Nauka i transfer znanja svim proizvođačima je recept za povećanje prinosa na njivama pod šećernom repom. Pre nekoliko godina je bilo nezamislivo da imamo proizvođače na nivou od 80 do preko 100 tona plative repe po hektaru, što je od 12 do preko 16 tona šećera po hektaru. Ove godine imamo proizvođače čiji je nivo proizvodnje na nivou najboljih evropskih proizvođača i ponosni smo na njih”, naveo je Košutić.

Direktor istraživačko razvojnog centra (IRC) Nenad Trkulja rekao je da je cilj rada IRC Sunoko da se unapredi zaštita od cerkospore i rešavanje problema truleži korena šećerne repe.

“IRC kompanije Sunoko je opremljen najsavremenijom laboratorijskom opremom i mehanizacijom za izvođenje ogleda. Oprema u okviru svih laboratorija je na nivou referentnih svetskih naučnih instituta”, istakao je on.

Trkulja je naveo da je ova kompanija opremljena najboljom tehnologijom i laboratorijskom opremom, kako bi se proizvodnja i zaštita ove biljke podigla na viši nivo.

„Na zaštiti od bolesti lista Cercospora beticola se u prethodnom periodu značajno napredovalo što je rezultiralo da prosečna digestija sa nivoa od 13,8 odsto u kampanji 2015. godine dođe do 15,3 odsto u kampanji 2020. godine i do procenjenih oko 17 odsto za kampanju 2021. godine. Pored laboratorijskih ispitivanja, stalan kontakt i obilazak terena i proizvođača od strane kolega iz IRC-a i transfer znanja preko sirovinskog sektora prema krajnjim proizvođačima je ključ uspeha”, naveo je Trkulja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...