REKORDNA NEZAPOSLENOST U SAD Najviša stopa od Drugog svetskog rata

SvetVesti

16.4.2020 19:31 Autor: Julijana Vincan 0

REKORDNA NEZAPOSLENOST U SAD Najviša stopa od Drugog svetskog rata REKORDNA NEZAPOSLENOST U SAD Najviša stopa od Drugog svetskog rata
Više od 5,24 miliona Amerikanaca podnelo je prošle nedelje zahteve za dobijanje naknade za nezaposlenost, saopštilo je Ministarstvo rada SAD. Sa prošlonedeljnim prijavama, broj... REKORDNA NEZAPOSLENOST U SAD Najviša stopa od Drugog svetskog rata

Više od 5,24 miliona Amerikanaca podnelo je prošle nedelje zahteve za dobijanje naknade za nezaposlenost, saopštilo je Ministarstvo rada SAD. Sa prošlonedeljnim prijavama, broj ukupnih zahteva je za samo četiti nedelje dostigao 22 miliona, čime je skoro zbrisana sva radna mesta koja su otvorena nakon Svetske ekonomske krize, koja je trajala od 2007. do 2009. godine, prenosi CNBC.

Ukupan broj novih aplikanata je veći od prognoza ekonomista koje je anketirala kompanija Dow Jones, koji su očekivali do pet miliona zahteva. Stopa nezaposlenosti u SAD dostigla je 15 odsto, što je najviše od završetka Drugog svetskog rata. Dodatne brojke su ogromne, posebno ako se ima u vidu da je pre pandemije korona virusa naknadu za nezaposlene primalo 1,7 miliona Amerikanaca.

Premda najnoviji broj podnetih zahteva, u nedelji završenoj 11. aprila, ukazuje na smanjenje u odnosu na prethodne dve sedmice, kada ih je bilo više od 6,6 miliona, to pokazuje da je šteta koju trpi američko tržište rada zbog pandemije korona virusa ogromna.

Prema ocenama ekonomista kompanije Dow Jones, do kraja aprila uslediće dalje pogoršanje situacije na tržištu rada. Prema njihovim rečima stopa nezaposlenosti bi premašila 20 odsto da američka vlada nije odobrila paket finansijske pomoći u iznosu 2.200 milijardi dolara. Tokom velike depresije u Americi 1933. godine nezaposlenost je bila viša od 25 odsto.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...