REKORDNI DUG VELIKE BRITANIJE ZBOG KORONE Zadužila se čak 142 milijarde evra za samo tri meseca

SvetVesti

21.7.2020 14:01 Autor: Julijana Vincan 0

REKORDNI DUG VELIKE BRITANIJE ZBOG KORONE  Zadužila se čak 142 milijarde evra za samo tri meseca REKORDNI DUG VELIKE BRITANIJE ZBOG KORONE  Zadužila se čak 142 milijarde evra za samo tri meseca
Zaduživanje britanske Vlade poraslo je na rekordnih 128 milijardi funti (142 milijarde evra) u prva tri meseca finansijske 2020/21. godine, zaključno sa junom, tokom... REKORDNI DUG VELIKE BRITANIJE ZBOG KORONE  Zadužila se čak 142 milijarde evra za samo tri meseca

Zaduživanje britanske Vlade poraslo je na rekordnih 128 milijardi funti (142 milijarde evra) u prva tri meseca finansijske 2020/21. godine, zaključno sa junom, tokom najstrožih mera ograničenja kretanja zbog korona virusa.

Iznos zaduživanja je više nego udvostručen u odnosu na isti period prošle godine. Većina ekonomista smatra da će dug britanske Vlade u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) ove godine biti najveći od Drugog svetskog rata.

Država se samo u junu, isključujući zaduženje državnih banaka, zadužila 35,5 milijardi funti, objavila je Kancelarila za nacionalnu statistiku VB. To je pet puta više nego godinu dana ranije, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Foto: Pixabay.com

Britanski ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) najavio je prošle nedelje novi paket mera do 30 milijardi funti. Deo je namenjen podsticanju preduzeća da ponovo zaposle ljude, kada u oktobru isteknu državne subvencije za plate više od devet miliona privremeno otpuštenih radnika.

Dug britanskog javnog sektora, bez banaka u državnom vlasništvu, ostao je i dalje neznatno ispod praga od 100 procenata BDP, za koji se činilo da će u maju premašiti taj nivo.

Javni dug Britanije sada je 1,98 biliona funti, što čini 99,6 odsto BDP. To je najveće učešće duga u BDP od šezdesetih godina prošlog veka, saopštio je Zavod za statistiku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...