REKORDNO AKTIVNA PROIZVODNJA U SAD Najviši nivo od 2018.

SvetVesti

3.11.2020 08:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

REKORDNO AKTIVNA PROIZVODNJA U SAD Najviši nivo od 2018. REKORDNO AKTIVNA PROIZVODNJA U SAD Najviši nivo od 2018.
Proizvodna aktivnost u SAD ubrzala se u oktobru više nego što se očekivalo, a broj novih porudžbina je skočio na najviši nivo u poslednjih... REKORDNO AKTIVNA PROIZVODNJA U SAD Najviši nivo od 2018.

Proizvodna aktivnost u SAD ubrzala se u oktobru više nego što se očekivalo, a broj novih porudžbina je skočio na najviši nivo u poslednjih skoro 17 godina usled okretanja potrošača robi poput motornih vozila.

Ovo je poslednji važan ekonomski podatak pred predsedničke izbore, koje je objavio Institut za upravljanje snabdevanjem (ISM). Indeks američke fabričke aktivnosti koji izračunava ISM, porastao je prošlog meseca na 59,3 poena u odnosu na septembarskih 55,4 poena, što je najviši nivo od novembra 2018. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Pokazatelj iznad 50 bodova ukazuje na ekspanziju proizvodnje, koja čini 11,3 posto američke ekonomije. Snaga proizvodne industrije će verovatno održati američku ekonomiju u plusu, ali se procenjuje da će se rast naglo usporiti u četvrtom kvartalu nakon istorijskog skoka od 33,1 odsto na godišnjem nivou u tromesečju jul-septembar.

Ekonomski rast u prošlom kvartalu, koji je usledio nakon rekordnog pada od 31,4 procenta u drugom tromesečju, bio je podržan korona paketom državne pomoći vrednim više od 3.000 milijardi dolara. Ta pomoć je sada praktično presušila, a ne nazire se dogovor u Kongresu o drugom spasilačkom paketu.

Akcije na Wall Streetu u ponedeljak su bile u usponu nakon prošlonedeljenih velikih gubitaka, a dolar je stabilan u odnosu na korpu rivalskih valuta. Cena američkih državnih hartija od vrednosti takođe je u porastu.

Rast proizvodne aktivnosti podržao je zapošljavanje u oktobru. Platni spiskovi, kako prenosi CNBC, produžili su se u tom mesecu za 700.000 novih radnih mesta, nakon što su u septembru porasli za 661.000. Od 22,2 miliona radnih mesta izgubljenih tokom pandemije, nadoknađeno je oko 11,5 miliona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...