ITALIJANSKI PREMIJER UPOZORIO NA MOGUĆU PROPAST EU Konte za raspodelu dugova, u protivnom razlaz realna opcija

EUIzdvajamoSvetVesti

9.4.2020 09:24 Autor: Julijana Vincan 0

ITALIJANSKI PREMIJER UPOZORIO NA MOGUĆU PROPAST EU Konte za raspodelu dugova, u protivnom razlaz realna opcija ITALIJANSKI PREMIJER UPOZORIO NA MOGUĆU PROPAST EU Konte za raspodelu dugova, u protivnom razlaz realna opcija
Italijanski premijer Ðuzepe Konte ocenio je da Evropska unija rizikuje da propadne kao projekat u krizi zbog korona virusa. On je u intervjuu za... ITALIJANSKI PREMIJER UPOZORIO NA MOGUĆU PROPAST EU Konte za raspodelu dugova, u protivnom razlaz realna opcija

Italijanski premijer Ðuzepe Konte ocenio je da Evropska unija rizikuje da propadne kao projekat u krizi zbog korona virusa. On je u intervjuu za BBC rekao da EU mora da deluje na adekvatan i koordinisan način i da pomogne zemljama koje su najteže pogođene korona virusom, kao i da EU treba da se suoči sa izazovom koji je „najveći test od Drugog svetskog rata“.

Italija i druge zemlje EU pokušavaju da nagovore Uniju da izda takozvane „korona obveznice“ odnosno da sve zemlje prihvate raspodelu otplate dugova. „Ako ne iskoristimo šansu da unesemo nov život u evropski projekat, rizik od propasti je realan“, rekao je premijer zemlje koja je najteže pogođena evropska zemlja korona virusom, prenosi Tanjug.

Italiji su medicinsku pomoć poslale Kina, Kuba i Rusija, a na pitanje da li je ruska pomoć Italiji bila uslovljena, možda podrškom Rima za ukidanje sankcija Moskvi, Konte je rekao da ga takve insinuacije duboko vređaju. „To je uvreda za italijansku Vladu, a i za Vladimira Putina koji nikad nije pomislio da bi ovo iskoristio kao prednost“, rekao je Konte.

Foto: Tanjug/AP

Italija sa najvišom stopom smrtnosti od korona virusa

Konte je upozorio da se Italijani i dalje moraju pridžavati strogih vanrednih mera i time odbacio apele da se dozvoli otvaranje trgovinskih radnji. „Naučnici nas upozoravaju da ne ublažavamo restriktivne mere“, izjavio je Konte. Premijer Italije je izrazio uverenje da bi broj novoobolelih i umrlih počeo da se smanjuje kada bi Italijani doslovno sledili mere Vlade.

Italija je trenutno treća na svetu, a prva u Evropi, kada je reč o broju obolelih od Covid-19 sa 139.422 zaraženih ljudi. Ova zemlja i dalje ima najviše smrtnih slučajeva na svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...