RS ĆE MORATI DA IZDVOJI 840 MILIONA KM za mere protiv korona virusa

RegionVesti

4.4.2020 13:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

RS ĆE MORATI DA IZDVOJI 840 MILIONA KM za mere protiv korona virusa RS ĆE MORATI DA IZDVOJI 840 MILIONA KM za mere protiv korona virusa
Ministar finansija Republike Srpske(RS) Zora Vidović izjavila je da će mere koje Vlada planira da realizuje zbog epidemije korona virusa dostići iznos od 840... RS ĆE MORATI DA IZDVOJI 840 MILIONA KM za mere protiv korona virusa

Ministar finansija Republike Srpske(RS) Zora Vidović izjavila je da će mere koje Vlada planira da realizuje zbog epidemije korona virusa dostići iznos od 840 miliona konvertibilnih maraka (KM). Ona je u intervjuu za ATV naglasila da će zbog toga Republika Srpska morati da se zaduži između 500 i 600 miliona KM.

Vidovićeva je istakla da bi BIH od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebalo da dobije kredit u iznosu od 330 miliona evra, i da su sada u toku dogovori između entiteta o podeli tog iznosa. Republika Srpska smatra da bi odnos trebalo da bude 60 prema 40 u koristi Federacije BIH, dok druga strana smatra da taj odnos treba da bude 70 prema 30, prenosi Srna.

Ona je dodala da je završen aranžman i sa Svetskom bankom, a radi se o pomoći za lekove, te da Srpskoj pripadaju 14,2 miliona dolara i taj novac trebalo bi da bude na raspolaganju naredne nedelje.

Vidovićeva je istakla da je budžet stabilan, te da su isplaćene sve obaveze.
Govoreći o merama za saniranje posledica korona virusa, Vidovićeva je rekla da su sa bankama dogovorili da omoguće produženje otplate kredita pravnim i fizičkim licima. Takođe, rok za prijavu poreza po završnom računu produžen je sa kraja marta na kraj aprila.Ona je naglasila da je doneta odluka i da se rok za plaćanje poreza na dobit i raznih taksa i naknada pomeri sa 31. marta do kraja juna, a posle toga svako ko želi to može da plati u ratama do kraja godine.

Vidovićeva je potsetila da je doneta odluka da za oko 40.000 radnika u delatnostima koje zbog naredbi Republičkog štaba za vanredne situacije nisu mogle da rade za mart budu isplaćeni doprinosi iz budžeta za šta je potrebno između 17 i 19 miliona KM.

Ona je naglasila da očekuje da će april mesec biti težak jer se očekuju problemi u industriji koja je u martu uglavnom radila, i da će tu značajan broj radnika ostati bez posla. Vidovićeva očekuje da bi ukupan broj nezaposlenih mogao da se poveća na 60-70.000. Ona je dodala da za sve njih koji ne budu radili, osim onih koji su dobili otkaz jer oni idu na biro i imaće naknade od države, za april će država isplatiti minimalnu platu od 520 KM i doprinose što će ukupno iznositi 60 do 65 miliona KM. Vidovićeva je ocenila da će tu meru morati primeniti i u maju, te izrazila nadu da će kriza početi jenjavati u junu jer su projektovali izmirenje tih obaveza zaključno sa junom.

Prema njenim rečima, na pomenute mere treba dodati i 100 miliona KM privredi kada kriza prođe kako bi pomogli ugroženim granama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...