Predostrožnost usled mogućih sankcija sa Zapada

Rusi se uvozom deviza štite od inflacije i od pada vrednosti rublje

BankeNovacSvetVesti

22.2.2022 10:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rusi se uvozom deviza štite od inflacije i od pada vrednosti rublje Rusi se uvozom deviza štite od inflacije i od pada vrednosti rublje
Rejting agencija ACRA procenila je da su ruske banke u decembru prošle godine uvezle devize u vrednosti od pet milijardi dolara (oko 4,4 milijardi... Rusi se uvozom deviza štite od inflacije i od pada vrednosti rublje

Rejting agencija ACRA procenila je da su ruske banke u decembru prošle godine uvezle devize u vrednosti od pet milijardi dolara (oko 4,4 milijardi evra), što je gotovo dvostruko više nego godinu dana ranije, kako bi se pripremile za moguću povećanu potražnju, ukoliko Zapad uvede nove sankcije Moskvi.

U uvozu deviza tradicionalno dominiraju dolari, ali i druge strane valute, kojima se mnogi Rusi štite od pada vrednosti rublje i od inflacije.

Uprkos pojačanim strahovima od vojnog sukoba u susednoj zemlji, ruski uvoz deviza u decembru je i dalje bio daleko manji od 18 milijardi dolara uvezenih krajem 2014. godine, kada je rublja naglo oslabila nakon ruskog pripajanja Krima.

Viša direktorka rejting agencije ACRA, Valeri Piven (Valery Piven) izjavila je za Reuters da proračuni zasnovani na tehničkim izveštajima, koje je banka svakog meseca dostavljala centralnim bankama, pokazuju da su banke u novembru uvozle 2,1 milijardu dolara deviza.

SAD razmatraju dodatne sankcije Rusiji, predlažući da se pojedinim velikim ruskim bankama onemoguće transakcije u dolarima i ograniči servisiranje obaveza denominiranih u američkoj valuti, otkrili su izvori britanske novinske agencije.

Ruska centralna banka odbila je da komentariše pomenute procene o uvozu deviza. Tamošnje banke inače redovno uvoze strane valute, kako bi zadovoljile potražnju klijenata za dolarima ili evrima, potrebnim za putovanja u inostranstvo i za nepredviđene okolnosti.

Otprilike polovina ukupne ruske bankarske strane imovine i obaveza, ili oko 100 milijardi dolara, odnosno 70 milijardi dolara, drže se u američkim dolarima, pokazuju podaci centralne banke. Ovo je pad od oko 80 odsto u 2002. godini i od oko 70 procenata početkom 2014. godine.

Vodeće ruske banke, Sberbank, VTB, VEB i Gazprombank, koje su u izveštaju agencije Reuters u navedene kao mete sankcija, nisu odgovorile na zahtev za komentar. Ni rusko Ministarstvo finansija nije odgovorilo na upit britanske agencije.

U okviru priprema za moguće sankcije na transakcije u dolarima, koje su prvi put uveli američki zvaničnici pre nekoliko godina, vodeće ruske banke međusobno su otvorile korespondentske račune, što bi omogućilo dolarske transakcije na domaćem tržištu, navode izvori Reutersa. Uslov je da bar jedan veliki kreditor ne bude pogođen sankcijama, napominju.

  • Milovan94

    22.2.2022 #1 Author

    Pametno to braća Rusi rade.

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.2.2022 #2 Author

    Pripremljeni su oni odavno za ovo sto im sada radi ceo svet…

    Odgovori

  • JOVANA

    23.2.2022 #3 Author

    Svaka cast za Rusiju, spremni kao i uvek

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...