Oslanja se na nove modele bez kompanija Boeing I Airbus

Rusija planira da proizvede 1.000 velikih komercijalnih aviona do 2030. godine

SvetVesti

28.9.2022 13:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rusija planira da proizvede 1.000 velikih komercijalnih aviona do 2030. godine Rusija planira da proizvede 1.000 velikih komercijalnih aviona do 2030. godine
Ruska vazduhoplovna industrija će težiti da “nastavi dalje” bez Zapada, koristeći lokalno proizvedene delove za proizvodnju 1.000 aviona do 2030. godine, bez oslanjanja na... Rusija planira da proizvede 1.000 velikih komercijalnih aviona do 2030. godine

Ruska vazduhoplovna industrija će težiti da “nastavi dalje” bez Zapada, koristeći lokalno proizvedene delove za proizvodnju 1.000 aviona do 2030. godine, bez oslanjanja na kupovine od Boeinga i Airbusa, saopštila je državna kompanija Rostec.

Primedbe Rosteca, ogromne državne korporacije na čelu sa bliskim saveznikom predsednika Vladimira Putina, koja uključuje i jedinog ruskog proizvođača civilnih aviona, najjači su pokazatelj da sektor avijacije u zemlji vidi konfrontaciju sa Zapadom kao trajni raskol, prenosi Reuters.

Zapadno uvođenje najstrožih sankcija u savremenoj istoriji nakon što je Moskva poslala hiljade vojnika u Ukrajinu izazvalo je najveću promenu u ruskoj ekonomiji od raspada Sovjetskog Saveza na kraju osamdesetih godina prošlog veka.

U postsovjetskoj Rusiji strani avioni, uglavnom iz Boeinga i Airbusa, čine 95 odsto nacionalnog putničkog saobraćaja, ali sankcije znače da za njih više neće biti rezervnih delova.

Reuters je još u avgustu izvestio da ruske avio-kompanije, uključujući Aeroflot koji kontroliše država, uklanjaju te strane avione iz upotrebe kako bi obezbedili rezervne delove koje više ne mogu da kupuju u inostranstvu zbog zapadnih sankcija.

Ali Rostec, na čelu sa Sergejem Čemezovim koji je sarađivao sa Putinom u Istočnoj Nemačkoj još tokom osamdesetih, vidi preokret kao priliku za izgradnju jake, samostalne vazduhoplovne industrije.

“Strani avioni će u potpunosti ispasti iz flote“, naveo je Rostec u pisanom odgovoru na pitanja Reutersa o svojim planovima i situaciji u ruskoj avio industriji. “Verujemo da je ovaj proces nepovratan i da avioni Boeinga i Airbusa neće biti isporučeni Rusiji“, navodi se u saopštenju.

Rostec je upravljao nekim od glavnih ruskih industrijskih, odbrambenih i inženjerskih sredstava otkako je Putin potpisao dekret o osnivanju te korporacije 2007. godine.

Međutim, proizvodnja ciljanih hiljadu aviona za putničke i teretne potrebe za samo sedam godina, nije uopšte jednostavan zadatak. Zapadni analitičari smatraju da Rusiji to neće poći za rukom, a Reuters podseća da celokupna industrija nekadađnjeg SSSR-a za oko 45 godina nije proizvela ukupno dve hiljade aviona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...