Nastavlja se američki pritisak na Moskvu

SAD proširuju antiruske sankcije na robu iz Kine

SvetVesti

12.6.2024 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SAD proširuju antiruske sankcije na robu iz Kine SAD proširuju antiruske sankcije na robu iz Kine
Američka vlada planira da u sredu najavi šire sankcije na prodaju čipova i druge robe Rusiji, u cilju targetiranja prodavaca trećih strana u Kini,... SAD proširuju antiruske sankcije na robu iz Kine

Američka vlada planira da u sredu najavi šire sankcije na prodaju čipova i druge robe Rusiji, u cilju targetiranja prodavaca trećih strana u Kini, rekli su izvori upoznati sa planovima.

Ovi potezi su deo šireg napora Bajdenove administracije da odgovori na pokušaje Rusije da zaobiđe zapadne sankcije i uguši njene ratne napore protiv Ukrajine, prenosi Reuters.

Američka administracija će najaviti proširenje postojećih kontrola izvoza kako bi obuhvatila robe američkih brendova, ne samo one proizvedene u SAD, naveli su izvori. Identifikovaće određene entitete iz Hong Konga za koje se tvrdi da šalju robu u Moskvu.


Bela kuća i Ministarstvo trgovine nisu odmah komentarisali promene. Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima ranije u utorak da će Vašington najaviti nove sankcije i kontrole izvoza protiv Rusije.

Za to vreme predsednik SAD Džo Bajden pripremao se da rano u sredu krene na samit G7 u južnoj Italiji. Jedan od glavnih prioriteta lidera G7 je jačanje podrške Ukrajini i razoružavanje ruske ratne mašine, rekao je jedan od izvora.

Zvaničnici SAD izrazili su rastuću frustraciju zbog sve veće trgovine Kine sa Rusijom, za koju kažu da omogućava Moskvi da nastavi sa naoružavanjem svoje vojske. Izvoz mašina i druge opreme za proizvodnju iz Kine i drugih zemalja pomaže Rusiji da proizvodi oružje koje je ranije uvozila, istakli su izvori upoznati sa situacijom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.