SAMO 15 ODSTO PRIVREDNIKA SPREMNO DA POVEĆA MINIMALAC, pokazuje istraživanje UPS

PreduzetnikSrbijaVesti

5.8.2020 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SAMO 15 ODSTO PRIVREDNIKA SPREMNO DA POVEĆA MINIMALAC, pokazuje istraživanje UPS SAMO 15 ODSTO PRIVREDNIKA SPREMNO DA POVEĆA MINIMALAC, pokazuje istraživanje UPS
Čak 85 odsto privrednika protivi se povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega petnaest odsto spremno da prihvati povećanje, ali uz... SAMO 15 ODSTO PRIVREDNIKA SPREMNO DA POVEĆA MINIMALAC, pokazuje istraživanje UPS

Čak 85 odsto privrednika protivi se povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega petnaest odsto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca Srbije.

Unija je istraživanje sprovela prošle nedelje, a takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46 odsto anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatlijvo.

Ta razlika rezultat je pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom Covid-19, navodi se u saopštenju.

Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru, koji ne bi išao na teret preduzeća i uz umanjenje njihove konkurentnosti.

Kratkoročno smanjenje prihoda u budžetu kroz ovakvo rešenje bilo bi pokriveno kroz veću potrošnju, stabilizaciju krize, rast zaposlenosti i rast broja privrednih društava i preduzetnika.

U istraživanju Unije poslodavaca učestvovali su predstavnici 133 privredna subjekta, koji zapošljavaju ukupno 16.134 radnika i tri udruženja preduzetnika koja broje 1.935 poslodavaca kod kojih je zaposleno oko 5.800 radnika.

Tokom jula, Unija poslodavaca Srbije tradicionalno realizuje konsultacije i istraživanje stavova poslodavaca sa ciljem da se sagledaju stavovi privrednika o pitanju visine minimalne cene rada.

Podsećaju da pregovori sa predstavnicima Vlade i sindikatima otpočinju tokom avgusta, a u septembru u okviru Socijalno-ekonomskog saveta razmatraće se visina minimalne cene rada za 2021. godinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...