Besplatna platforma Evropske mreže preduzetništva prilika za saradnju sa više od 18.000 preduzeća

Šansa za preduzetnike – Ponudite svoju robu i usluge online

EUPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

16.3.2021 11:11 Autor: Gordana Bulatović 1

Šansa za preduzetnike – Ponudite svoju robu i usluge online Šansa za preduzetnike – Ponudite svoju robu i usluge online
Svi preduzetnici koji proizvode robe ili usluge koje, na bilo koji način, koriste u borbi protiv virusa Covid-19, mogu svoju ponudu predstaviti na posebnoj... Šansa za preduzetnike – Ponudite svoju robu i usluge online

Svi preduzetnici koji proizvode robe ili usluge koje, na bilo koji način, koriste u borbi protiv virusa Covid-19, mogu svoju ponudu predstaviti na posebnoj platformi koja je ponuđena za više od 18.000 malih i srednjih preduzeća širom Evrope. Platforma će pomoći i onima koji su u potrazi za nekom robom ili uslugom.

Platforma Care & Industry together against Corona je pokrenuta od strane Evropske mreže preduzetništva, s glavnim ciljem da se objedini ponuda i tražnja proizvoda i usluga koje se direktno odnose na borbu protiv Covid-19. Objavom profila na platformi, moguće je pronaći ciljane kontakte u zdravstvenoj industriji, akademskim krugovima, kao i vladama pojedinih zemalja. Registracija je besplatna i vrši se putem linka https://care-industry-together-against-corona.b2match.io/signup”, kaže za portal Biznis.rs Katarina Momčilović – Matić, koordinator Evropske mreže preduzetništva u Srbiji.

Ona otkriva da se na ovoj platformi, do sada, registrovalo više od 970 kompanija iz 32 zemlje, a da se među prijavljenim, za sada, nalazi i sedam firmi iz Srbije. Za sada je prijavljeno najviše preduzetnika koji žele da prodaju ili kupe robu i usluge iz Španije, Italije, Nemačke i Francuske.

“Na platformi se može prijaviti potreba ili ponuda za dosta proizvoda i usluga – razna potrošna roba koja je potrebna za prevenciju, lečenje, rehabilitaciju, dijagnostička oprema, sredstva za higijenu, dezinfekciju, kao usluge iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, gejming i drugo”, naglašava koordinatorka Evropske mreže preduzetništva u Srbiji.

Prilikom registracije, dodaje ona, svaki učesnik kreira profil svoje kompanije koji bi trebalo da sadrži sve relevantne informacije o proizvodima ili uslugama koje može da ponudi, vodeći se pritom i kontrolnom listom koja je objavljena na početnoj strani platforme. Nakon prijave, profil svakog učesnika se prihvata od strane organizatora.

“Da bi profil bio prihvaćen, potreban je opis ponude ili tražnje jasno i precizno napisan, a takođe da je navedeno za koji vid saradnje je učesnik zainteresovan. Kada se profil validira, učesnik dobija potvrdu na mejl i može da pretraži profile ostalih učesnika i pošalje im zahtev za sastanak. Ukoliko i druga strana zahtev prihvati, sastanak se odvija online preko platforme, u vreme koje su obe strane precizirale. Pored toga, sve informacije osim putem platforme, svaki učesnik može i mejlom da razmenjuje”, objašnjava Katarina Momčilović – Matić.

Inače, Evropska mreža preduzetništva je projekat Evropske unije koji je nastao 2008. godine i predstavlja ključni instrument EU za podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. EEN mreža je danas aktivna u više od 60 zemalja, okuplja 3.000 stručnjaka iz više od 600 partnerskih organizacija i institucija poput komora, agencija, instituta koje pomažu kompanijama da poboljšaju i inoviraju svoje poslovanje kroz partnerstvo, informisanje i stručnu pomoć.

U Srbiji, za sprovođenje usluga EEN mreže, zadužen je Konzorcijum EEN Srbija čiji je koordinator Privredna komora Srbije, dok su ostale institucije u Konzorcijumu: Razvojna agencija Srbije, Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Institut Mihajlo Pupin, Poslovni inkubator Novi Sad i Univerzitet u Nišu.

Mala i srednja preduzeća, kako naglašava koordinatorka Evropske mreže preduzetništva za Srbiju, “mogu da koriste širok spektar usluga EEN mreže, kao što su: korišćenje EEN baza poslovne saradnje za prekogranično poslovno povezivanje, učešće na međunarodnim poslovnim susretima po sistemu unapred organizovanih sastanaka i poslovnim misijama, pomoć prilikom transfera tehnologija, zaštite intelektualne svojine i razvoja istraživačkih projekata, odgovori na upite u vezi sa propisima EU, dostavljanje informacija o mogućnostima korišćenja sredstava EU i pronalaženje partnera za zajedničko apliciranje za ista ta sredstva, dostavljanje informacija o međunarodnim i EU tenderima, dostavljanje informacija o zakonima i tržištu,  internacionalizacija poslovanja u drugim državama sveta i drugo”.

“U prethodnih 13 godina, više od 18.000 malih i srednjih preduzeća je koristilo usluge EEN Srbija konzorcijuma”, navodi koordinatorka Evropske mreže preduzetništva u Srbiji i dodaje da je direktnu korist od usluga EEN mreže, odnosno potpisivanje poslovnih ugovora sa preduzećima iz inostranstva, do sada ostvarilo više od 350 malih i srednjih preduzeća iz Srbije, najviše iz sektora polјoprivrede, prehrambene industrije, IKT, tekstilne, metalske i drvne industrije.

  • N. N.

    16.3.2021 #1 Author

    Odlicna mogucnost za preduzetnike.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...