Novi korak ka regionalnoj povezanosti tržišta

Saradnja Beogradske i Atinske berze omogućiće firmama lakši dolazak do kapitala

BerzaEUNovacSrbijaVesti

26.11.2021 15:11 Autor: Stefan Petrović 0

Saradnja Beogradske i Atinske berze omogućiće firmama lakši dolazak do kapitala Saradnja Beogradske i Atinske berze omogućiće firmama lakši dolazak do kapitala
Ugovor o migraciji Beogradske berze na trgovačku platformu Atinske berze koji je u četvrtak potpisan u Atini predstavlja novi korak ka ostvarenju zajedničkog cilja... Saradnja Beogradske i Atinske berze omogućiće firmama lakši dolazak do kapitala

Ugovor o migraciji Beogradske berze na trgovačku platformu Atinske berze koji je u četvrtak potpisan u Atini predstavlja novi korak ka ostvarenju zajedničkog cilja o bliskoj saradnji i promociji šire regionalne povezanosti dve berze.

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže direktor sektora poslovnih operacija Beogradske berze Miroljub Ristić, sporazum o migraciji ne znači da je migracija gotova, jer ona predstavlja proces koji će trajati određeno vreme i sastojaće se iz nekoliko faza. 

Prva faza bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude završena u narednih šest meseci, nakon čega će sve trgovačke aktivnosti biti sprovođene na platformi koju obezbeđuje Atinska berza.

„Ona se, pre svega, odnosi na tehnološke promene. Ta tehnološka usavršavanja vrše se radi usaglašavanja sa zahtevima koje Evropska unija (EU) ima u pogledu tržišta kapitala, i načina na koji se vrše operacije na njemu“, naveo je Ristić, dodajući da je ova faza za Beogradsku berzu od izuzetnog značaja. 

Druga faza je, prema rečima našeg sagovornika, u rukama institucija i tiče se zakonodavnog okvira koji Republika Srbija treba da usaglasi sa EU. Što se berze tiče, njen glavni zadatak je da obezbedi tehnološku infrastrukturu, a propisima treba da se bavi država. 

Na naše pitanje koliko će vremena biti potrebno dok sve zaživi u praksi, Ristić kaže da u teoriji to može da se desi već sada iako nismo članica EU, niti imamo usaglašene propise, ali da će sve bolje funkcionisati kada se EU standardi uvedu u naš zakonodavni okvir. Upravo zato su, prema njegovim rečima, prava adresa za odgovor na to pitanje – institucije. 

Foto: Pixabay.com

On je naveo i da je javna rasprava o novom Zakonu o tržištu kapitala završena i da će on u najskorije vreme biti pred poslanicima Narodne skupštine, te će pojedini rokovi zavisiti i od rešenja iz ovog zakona.  

Prema rečima našeg sagovornika, reforma tržišta kapitala ima za cilj da našim preduzećima omogući da lakše dođu do kapitala, da im kredit u banci ne bude jedino sredstvo kojim mogu da finansiraju svoje poslovanje, već da imaju i još neku alternativu poput obveznica i akcija. Takođe, i da to bude jednostavno, jeftino i da pristup imaju kako domaći, tako i strani investitori. 

„Investitori će duže ostajati, firme će biti otpornije na neke eksterne šokove i to je jedan celokupni zaokruženi proces koji bi trebalo uraditi u narednom periodu i koji, kao i sve sistemske reforme, zavisi od stava nadležnih državnih organa“, kaže Ristić.

Prema njegovim rečima, Beogradska berza će biti dostupnija međunarodnim investitorima, a i domaće kompanije će u budućnosti moći da koriste prilike koje im ranije nisu bile dostupne.

Sporazum, takođe, naglašava posvećenost i podršku koju Atinska berza pruža Beogradskoj berzi u njenim strategijskim naporima usmerenim ka transformaciji srpskog tržišta kapitala u međunarodno priznato i prepoznato tržište.

„Radujemo se partnerstvu sa Beogradskom berzom u kontekstu zajedničke trgovačke platforme, koja će omogućiti dalje osnaživanje naših tržišta putem širenja baze investitora i ponude novih investicionih mogućnosti za lokalne i međunarodne investitore, kao i unapređenja ponude investicionih proizvoda kojima se trguje na ovim tržištima“, rekao je direktor Atinske berze Socrates Lazaridis.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...