SAUDIJSKA ARABIJA UTROSTRUČILA PDV Zbog pandemije smanjeni i državni troškovi

SvetVesti

11.5.2020 14:33 Autor: Julijana Vincan 0

SAUDIJSKA ARABIJA UTROSTRUČILA PDV Zbog pandemije smanjeni i državni troškovi SAUDIJSKA ARABIJA UTROSTRUČILA PDV Zbog pandemije smanjeni i državni troškovi
Rijad je odlučio da utrostruči poreze na osnovne proizvode, podigavši ih na 15 odsto, kao i smanjenje troškova za velike državne projekte za oko... SAUDIJSKA ARABIJA UTROSTRUČILA PDV Zbog pandemije smanjeni i državni troškovi

Rijad je odlučio da utrostruči poreze na osnovne proizvode, podigavši ih na 15 odsto, kao i smanjenje troškova za velike državne projekte za oko 26 milijardi američkih dolara, usled ekonomskih posledica pandemije korona virusa i niskih cena nafte.

Državna novinska agencija Saudijske Arabije saopštila je da će PDV od 1. jula porasti sa pet na 15 odsto, dok će troškovi životnog dodatka biti suspendovani od 1. juna. Naknada od 1.000 rijala (267 dolara) mesečno državnim službenicima uvedena je 2018. godine kako bi se pomoglo u nadoknađivanju povećanih finansijskih opterećenja uključujući PDV i rast cene benzina. Prema saopštenju Ministarstva finansija Saudijske Arabije, ovaj bonus dodatak za troškove života koštao je državu 13,5 milijardi dolara godišnje, piše „Economic Times“. Kraljevina je uvela PDV 2018. godine kako bi smanjila svoje oslanjanje na svetska tržišta sirove nafte.

Ova odluka usledila je nakon što je državna potrošnja nadmašila dohodak, gurajući Saudijsku Arabiju u budžetski deficit u iznosu od devet milijardi dolara u prvom tromesečju. Prihodi od nafte u tom periodu pali su za gotovo četvrtinu u odnosu na godinu pre, na 34 milijarde dolara, čime su ukupni prihodi smanjeni za 22 odsto. Na ekonomiju je loše uticala i obustava lokalne privredne aktivnosti i zastoj širom zemlje, kao i neočekivani dodatni troškovi za zdravstvo.

Foto: Tanjug/AP

Nove mere najvećeg proizvođača nafte su veoma drastične jer je cena nafte u martu pala za polovinu, što signalizira da bi susedne zemlje mogle takođe nametnuti veće poreze dok Međunarodni monetarni fond predviđa da će svih šest arapskih država ove godine biti u ekonomskoj recesiji.

Prošle godine Saudijska Arabija je prikupila rekordnih 25,6 milijardi dolara u početnoj javnoj ponudi akcija državnog naftnog giganta „Aramco“ u Rijadu. Prodaja akcija bila je u središtu planova prestolonaslednika Muhameda ibn Salmana da modernizuje ekonomiju i sačuva je od zavisnosti od nafte.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...