Investitori pomno prate poteze kineskog predsednika

Si Đinping prvi put posetio centralnu banku

BankeSvetVesti

24.10.2023 12:44 Autor: Vladimir Jokanović 2

Si Đinping prvi put posetio centralnu banku Si Đinping prvi put posetio centralnu banku
Kineski predsednik Si Đinping napravio je prvu javnu posetu nacionalnoj centralnoj banci otkako je stupio na najvišu dužnost 2013. godine, naglašavajući pojačani fokus vlade... Si Đinping prvi put posetio centralnu banku

Kineski predsednik Si Đinping napravio je prvu javnu posetu nacionalnoj centralnoj banci otkako je stupio na najvišu dužnost 2013. godine, naglašavajući pojačani fokus vlade na jačanje privrede i finansijskih tržišta.

Prema navodima izvora agencije Bloomberg, Si je zajedno sa potpredsednikom He Lifengom i drugim vladinim zvaničnicima posetio Narodnu banku Kine i Državnu upravu za devize u Pekingu u utorak pre podne. Potpredsednik je takođe posetio državni fond, naveli su isti izvori.

Iako detalji poseta nisu odmah bili jasni, investitori pomno prate Sijeve poteze u potrazi za potencijalnim političkim signalima. Prema javnoj evidenciji, Si nije ranije posetio centralnu banku, a pethodno su takve inspekcije obavljali premijeri ili njihovi zamenici.

Sijevo prisustvo pojačava utisak o nedavnim potezima vlade da podstakne rast i stabilizuje tržište. To bi moglo da pomogne da se ublaži zabrinutost investitora da je predsednik zanemario ekonomiju usled smena ministara i nestabilnih odnosa sa SAD.

Ocenjuje se da je cilj njegove posete deviznom regulatoru bolje razumevanje kineskih deviznih rezervi od 3.000 milijardi dolara, naveo je jedan od izvora. Njegova poseta prethodi sastanku državnih lidera, regulatora i bankara, koji će iduće nedelje razgovarati iza zatvorenih vrata o postavljanju srednjoročnih prioriteta i sprečavanje rizika u bankarskom sektoru čija vrednost se procenjuje na 61.000 milijardi dolara.

Kineske vlasti donele su ove godine niz mera kako bi podstakle posrnula tržišta u zemlji, zaustavile odlazak stranih investicija i pomogla u rešavanju problema u sektoru nekretnina. Iako je privreda pokazala znakove oporavka, tržišta su i dalje pod pritiskom zbog naglog pada poverenja investitora.

Sijeva najnovija poseta mogla bi da podstakne zvaničnike da dodatno iskoriste svoje političke alate kako bi poduprli drugu po veličini svetsku ekonomiju i zaštitili finansijsku stabilnost. Kreatori politike do sada su se uzdržavali od upotrebe podsticaja i snažnije direktne intervencije na tržištima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...