prošle godine strancima izdato 35.168 dozvola za rad

Sindikat građevinarstva: Broj stranih radnika u Srbiji raste i veći je od zvanične statistike

InfrastrukturaSrbijaVesti

7.7.2023 13:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Sindikat građevinarstva: Broj stranih radnika u Srbiji raste i veći je od zvanične statistike Sindikat građevinarstva: Broj stranih radnika u Srbiji raste i veći je od zvanične statistike
Broj stranih radnika u Srbiji iz godine u godinu raste i veći je od onoga koji pokazuje zvanična statistika, rekao je u petak predsednik... Sindikat građevinarstva: Broj stranih radnika u Srbiji raste i veći je od zvanične statistike

Broj stranih radnika u Srbiji iz godine u godinu raste i veći je od onoga koji pokazuje zvanična statistika, rekao je u petak predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskih materijala Saša Torlaković.

On je za Betu rekao da su gradilišta na Divčibarama, Zlatiboru, Srebrnom jezeru i druga, puna turskih i kineskih radnika.

„Koliko tačno ima stranih radnika teško je utvrditi, ali ih ima sigurno više nego što pokazuju podaci o izdatim radnim dozvolama. Zloupotreba ima najviše kod agencija za zapošljavanje“, rekao je Torlaković.

Prema podacima Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) za prvih šest meseci ove godine stranim radnicima izdato je 24.785 radnih dozvola što je za oko 1.000 više nego u celoj 2021. godini.

Srbija je prošle godine strancima izdala 35.168 dozvola za rad, a najviše ih je došlo iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makednije, Kine, Rusije, Turske, Indije, Kube, Belorusije, Ukrajine i Nepala.

Zarade radnika su nešto više od „minimalca“, koji je oko 40.000 dinara, pa do najviše 60.000-70.000 dinara, a najviše je nekvalifikovanih radnika, zatim sa trećim, četvrtim i retko sedmim stepenom stručne spreme.

Torlaković je rekao da je u firmama, gde su strani radnici, nemoguće osnovati sindikat jer, osim problema sa jezikom, duga poteškoća je to što se oni ne zadržavaju dugo.

„Nemamo problem sa poslodavcima što se tiče osnivanja sindikata jer su inspekcije uspele da tu oblast zapošljavanja nekako dovedu u red. Ne sme da se dešava da radnici na državnim projektima rade na crno“, rekao je Torlaković.

Istakao je da je sindikat podneo žalbu Međunarodnoj organizaciji rada zbog oduzimanja pasoša stranim radnicima u nekim firmama u Srbiji jer se to tretira kao najteži oblik eksploatacije. Ti radnici su, kako je rekao, prinuđeni da prihvate sve uslove poslodavaca jer ne mogu da se vrate u zemlju bez pasoša.

Foto: Freepik.com

Velike domaće građevinske kompanije, prema njegovim rečima, uglavnom zapošljavaju domaću radnu snagu.

Predsednik Samostalnog sindikata putara Srbije Duško Bošković rekao je da u Srbiji ima radne snage samo treba da se plati adekvatno.

„Na domaćem tržištu ima dovoljno radne snage, ali treba da se plati. Poslodavci, uglavnom stranci, drže se logike, ‘ako nećeš ti, ima ko hoće’. Indusi u njihovoj zemlji rade za 100 dolara, u Srbiji za 300-400 i super im je“, rekao je Bošković.

On je rekao da u putarskoj privredi radi oko 15.000 radnika, a ove godine zbog izgradnje Moravskog koridora oko 16.500. Konzorcijum kompanija Behtel-Enka koji gradi tu saobraćajnicu angažovala je, kako je ocenio, oko 2.000 stranaca, uglavnom Turaka i Indusa.

Bošković je rekao da ima utisak da se u državi stvara atmosfera da ako domaći radnici neće da rade za određenu platu da kompanije pribegavaju dovođenju stranih radnika koje će manje platiti.

Sindikat je, prema njegovim rečima tražio da se Kolektivni ugovor putara primeni i na strane radnike jer je nešto povoljniji od Zakona o radu, pošto predviđa nešto veći regres za godišnji odmor i topli obrok.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...