SINIŠA MALI O EKONOMSKOM PROGRAMU VLADE PROTIV KORONE odgovara na pitanja građana

SrbijaVesti

15.4.2020 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SINIŠA MALI O EKONOMSKOM PROGRAMU VLADE PROTIV KORONE odgovara na pitanja građana SINIŠA MALI O EKONOMSKOM PROGRAMU VLADE PROTIV KORONE odgovara na pitanja građana
Ministar finansija Siniša Mali odgovarao je u sredu na pitanja građana i privrede koja su mu upućena putem zvaničnog instagram profila, a koja su... SINIŠA MALI O EKONOMSKOM PROGRAMU VLADE PROTIV KORONE odgovara na pitanja građana

Ministar finansija Siniša Mali odgovarao je u sredu na pitanja građana i privrede koja su mu upućena putem zvaničnog instagram profila, a koja su u vezi sa Programom ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom korona virusa i podršku privredi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Za manje od jednog dana je na zvaničan profil ministra, putem direktnih poruka i komentara, stiglo više od 2.000 poruka, koja se uglavnom odnose na pitanja o tome da li imaju pravo na korišćenje olakšica koje su predviđene Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled korona virusa, kao i na koji način mogu da se prijave za Program ekonomskih mera.

Foto: Tanjug

U ministarstvu finansija podsećaju da je potrebno da vlasnici preduzeća u Srbiji u poreskoj prijavi koju i inače podnose do kraja svakog meseca, kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine. U okviru ove poreske uprave postoji kvadrat „1.4. datum plaćanja“ u koji treba da upišu 4.1.2021. godine. Na taj način automatski postaju deo ovog programa.
Privredni subjekti u privatnom sektoru koji inače nemaju obavezu da podnose Obrazac PPP-PD, odnosno koji nemaju zaposlene, biće automatski prijavljeni na mere, bez pomenute procedure.

Kada je reč o otvaranju namenskog računa na koji će biti isplaćena sredstva u iznosu od 30.000 dinara, privrednici koji imaju račune u više banaka, preko aplikacije na portalu Poreske uprave treba da potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati, odnosno da na taj način otvore namenski račun, navodi se u saopštenju.

Ukoliko imaju račun u samo jednoj banci, njima će se po nalogu Poreske uprave automatski otvoriti namenski račun u toj banci, što znači da ne moraju to sami da urade. Nakon što privrednici otvore namenski račun i podnesu poresku prijavu, nemaju daljih obaveza.

Foto: Tanjug

Iz ministarstva finansija ističu da građani i privrednici na sajtu Ministarstva finansija mogu da pronađu tekst pomenute uredbe, zatim dokument pod nazivom „Najčešća pitanja i odgovori“ kao i „Uputstvo za primenu Uredbe o fiskalnim pogodnostima“, a odgovori ministra na postavljena pitanja se mogu pronaći u komentarima ispod fotografije na instagram profilu.

S obzirom na broj postavljenih pitanja, na njih će se i dalje odgovarati i narednih dana, a kako bi svi građani i privrednici razrešili svoje nedoumice, navodi se u saopštenju. Rok za podnošenje poreske prijave je kraj aprila, a za otvaranje namenskog računa 25. april 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...