čak 86 miliona evra potražuje država

Skoro 100 miliona evra potraživanja od kompanije Meljine kompleks iz Crne Gore

BiznisFirme u fokusuNovacRegionStečajVesti

13.7.2022 11:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Skoro 100 miliona evra potraživanja od kompanije Meljine kompleks iz Crne Gore Skoro 100 miliona evra potraživanja od kompanije Meljine kompleks iz Crne Gore
Stečajnom upravniku kompanije Meljine kompleks Ladu Šekularcu, pristiglo je sedam prijava potraživanja ukupne vrednosti skoro 100 miliona evra, saopšteno je na prvom sastanku poverilaca... Skoro 100 miliona evra potraživanja od kompanije Meljine kompleks iz Crne Gore

Stečajnom upravniku kompanije Meljine kompleks Ladu Šekularcu, pristiglo je sedam prijava potraživanja ukupne vrednosti skoro 100 miliona evra, saopšteno je na prvom sastanku poverilaca u Privrednom sudu Crne Gore.

Od kompanije koja je bila u vlasništvu biznismena Duška Kneževića najviše potražuje država, pa je zaštitnik imovinsko-pravnih interesa prijavio potraživanje od 80 miliona evra koje se odnosi na sudski spor pokrenut pre više godina za raskid ugovora o privatizaciji bolnice Meljine, a traže i dodatnih šest miliona evra za odštetu, ali Šekularac nije precizirao na šta se taj deo odnosi, piše Pobjeda, prenosi agencija Mina.

Potraživanja od po oko šest miliona evra prijavile su i dve banke koje su bile u Kneževićevom vlasništvu, sada u stečaju, Invest banka Montenegro i Atlas banka, dok osnivač Meljine kompleksa, Atlas cap, traži 67 hiljada evra koje je ova kompanija u njihovo ime uplatila, kada je stečaj zbog duga za zarade i doprinose tražila tadašnja direktorka Olivera Elez-Mihajlović.

Opština Herceg Novi, koja je i inicirala stečaj zbog neizmirenih poreskih obaveza, prijavila je preko 800.000 evra potraživanja, a Uprava prihoda i carina 59 hiljada evra.

Potraživanja po osnovu doprinosa od nekoliko stotina evra prijavila je i Irena Čavić koja je bila jedina zaposlena u ovoj kompaniji.

Stečaj u Meljine kompleks sudija Dragan Vučević otvorio je 26. maja, što je nedavno potvrdio i Apelacioni sud odbivši žalbu ove kompanije.

Apelacioni sud je ocenio da neosnovanim navode žalbe, ukazujući da je prvostepeni sud utvrdio da je Meljine kompleks trajnije nesposoban za plaćanja, odnosno da je obustavio plaćanja u periodu od 30 dana neprekidno.

Utvrđeno je i da su svi poslovni računi ove kompanije ukinuti, dva u bivšim Kneževićevim bankama IBM i Atlas na leto 2018. godine, a kod CKB-a krajem prošle godine, prenosi agencija Mina.

Odbačeni su i navodi da je odluka o stečaju bazirana na nepotpunom izveštaju privremenog upravnika, imajući u vidu da je priložen dokument Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da je upravnik u njihovim prostorijama izvršio uvid u finansijske spise koji su u njihovom posedu.

Ovaj sud je ocenio da su se stekli uslovi da Opština Herceg Novi traži stečaj, bez obzira što nije uspostavila zalogu na nepokretnostima ove kompanije na celi iznos potraživanja, već samo na deo, prenosi agencija Mina.

Na sastanku je formiran Odbor poverilaca koji će činiti predstavnici Opštine Herceg Novi, Uprave prihoda i carina i Atlas capa.

Za narednu sredu zakazano je ročište za ispitivanje potraživanja, a Meljine kompleks je, kako je kazao njihov zastupnik, obavestio upravnika da nameravaju da podnesu plan reorganizacije, za šta je rok 60 dana od otvaranja stečaja.

  • GOCA BG

    17.7.2022 #1 Author

    Kad je do te cifre doslo,tesko da ce to drzava da naplati…

    Odgovori

  • Tina

    11.9.2022 #3 Author

    Stvar se zakomplikovala

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...