Potražnja i skok cena nafte digle vrednost derivata

Skuplje sve tri vrste goriva u Srbiji

SrbijaVesti

19.2.2021 11:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Skuplje sve tri vrste goriva u Srbiji Skuplje sve tri vrste goriva u Srbiji
Prosečne maloprodajne cene sve tri vrste goriva u Srbiji prethodne nedelje povećane su za oko dinar po litru, zbog skoka cene sirove nafte koji... Skuplje sve tri vrste goriva u Srbiji

Prosečne maloprodajne cene sve tri vrste goriva u Srbiji prethodne nedelje povećane su za oko dinar po litru, zbog skoka cene sirove nafte koji je znatno povećao troškove u lancu prerade nafte i distribucije derivata.

Šesnaest nedelja zaredom cena sirove nafte ima trend rasta, tako da se barel BRENT koji se 30. oktobra prodavao za 37,46 dolara danas prodaje po ceni od gotovo 65 dolara, što predstavlja povećanje od 72 odsto, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS), prenosi Tanjug.

Ukupno povećanje cene benzina i TNG autogasa u Srbiji od početka novembra do danas je oko šest dinara po litru, a dizela osam dinara po litru, što predstavlja povećanje od pet do osam odsto.

Naime, ovo je poslednje iskazivanje strukture maloprodajne cene sa starim iznosima akciza, jer se od 15. februara primenjuju novi iznosi usklađeni sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini.

Budući da akcize ulaze u osnovicu za obracun PDV, ukupno povećanje dažbina na benzin iznosi 0,89 dinara po litru, na dizel 0,91 i na TNG 0,7 dinara po kilogramu.

Iz UNKS navode da cene goriva rastu i u svim zemljama u okruženju i dodaju da brzinu promene odreduju tržišni uslovi, ali se u svim zemljama beleži trend rasta cena goriva.

Prema podacima UNKS, benzin i TNG su najskuplji u Grčkoj, dok je Srbija na trećem mestu po ceni tih vrsta derivata.

Dizel je najskuplji u našoj zemlji, zatim u Grčkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Gorivo skače sve više i više iz godine u godinu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...