Tendencija blagog rasta cena na robno-berzanskom tržištu se nastavlja

Slabo interesovanje izvoznika za domaći kukuruz

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

29.4.2022 14:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Slabo interesovanje izvoznika za domaći kukuruz Slabo interesovanje izvoznika za domaći kukuruz
Na domaćem robno-berzanskom tržištu cene primarnih poljoprivrednih proizvoda su zadržale visok cenovni nivo i imale su tendenciju daljeg rasta, a najizraženiji je bio kod... Slabo interesovanje izvoznika za domaći kukuruz

Na domaćem robno-berzanskom tržištu cene primarnih poljoprivrednih proizvoda su zadržale visok cenovni nivo i imale su tendenciju daljeg rasta, a najizraženiji je bio kod pšenice od 6,08 odsto.

Pšenica beleži nove cenovne maksimume, dok je kukuruz ponovio istu cenu iz marta meseca, neposredno pre donošenja odluke o zabrani izvoza. Najvažnija vest sa Produktne berze u Novom Sadu je realizacija kupoprodajnog ugovora za novi rod pšenice. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 4.865 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 230.510.030 dinara.

Početkom nedelje, na tržištu pšenice je bila prisutna pasivnost. Ponude na cenovnom nivou od 37,00 do 38,00 din/kg bez PDV nisu rezultirale zaključenjem berzanskog ugovora. Međutim, sam kraj nedelje donosi intenzivniju tražnju koja je rezultirala rastom cene. Berzanski ugovori za stari rod zaključeni su u cenovnom rasponu od 38,20 do 38,50 din/kg bez PDV, za promptnu isporuku robe.

Strukturu kupaca su činili domaći prerađivači. Ponderisana cena za proteklu nedelju iznosi 38,27 din/kg bez PDV, što predstavlja rast od 6,08 odsto. Žetva pšenice novog roda se očekuje krajem juna i zainteresovanost za kupovinom ove žitarice se povećava. Terminski ugovor za pšenicu roda 2022. godine, na paritetu FCA, realizovan je na cenovnom nivou od 37,50 din/kg bez PDV, sa isporukom robe tokom jula.

Na evropskom tržištu, novi istorijski maksimum je zabeležen u četvrtak na pariskoj berzi Euronext za ugovor pšenice sa majskim prispećem, sa 427,75 evra po toni i time je prevaziđen rekord od 7. marta. Na američkom tržištu, loše vremenske prilike utiču na cene pšenice u Čikagu.

Kretanje cena na CME u Čikagu tokom protekle nedelje/Izvor: Produktna berza Novi Sad

Tržište kukuruza tokom protekle nedelje je bilo uzburkano. Kao i kod pšenice, prvi radni dan doneo je pasivnost, da bi sredinom nedelje, pojačana tražnja dovela do rasta cene.

Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 33,60 do 34,00 din/kg bez PDV, sa isporukom robe tokom maja. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage se trgovalo od 32,60 do 33,00 din/kg bez PDV. Ponderisana cena iznosi 33,91 din/kg bez PDV, piše u izveštaju Produktne berze.

Cenovne promene, u odnosu na prethodnu nedelju, kretale su se naviše do 1,62 odsto. I bez obzira, što kukuruz statistički beleži rast cene, zainteresovanosti izvoznika za kupovinom ove žitarice gotovo da nema, a ponuda je i dalje veća u odnosu na tražnju. Odluka Vlade Srbije da umesto privremene zabrane izvoz reguliše mesečnim kvotama po 150.000 tona za kukuruz nije bitnije uticala na tržište.

Rastući trend kretanja cene sojinog zrna nastavio se i i tokom ove nedelje. Kupoprodajni ugovori na paritetu FCA su zaključeni po ceni od 84,00 din/kg bez PDV, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Ovom uljaricom, na paritetu CPT se trgovalo po ceni od 84,50 din/kg bez PDV. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, zabeležen je blagi rast od 0,29 odsto. Sam kraj nedelje, donosi potpuno odsustvo tražnje i ponuđene količine na realizovanom cenovnom nivou nisu rezultirale zaključenjem novog ugovora.

  • Milovan94

    29.4.2022 #1 Author

    Baš su me iznenadile ove informacije

    Odgovori

  • SNEZANA

    29.4.2022 #3 Author

    Ne znam iz kog razloga,imamo kvalitetne useve.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    29.4.2022 #4 Author

    Svakako će rasti cene i kukuruza i pšenice u narednim mesecima.

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.4.2022 #5 Author

    Bas me cudi…

    Odgovori

  • kaćica

    29.4.2022 #6 Author

    Bice bolje za sve treba vremena.

    Odgovori

  • NATI29

    29.4.2022 #7 Author

    Bas cudno

    Odgovori

  • VERA

    30.4.2022 #8 Author

    Mozda bi nasa psenica postigla bolje cene na stranoj berzi.

    Odgovori

  • MARA

    3.5.2022 #9 Author

    Cene kukuruza i pšenice će sigurno da porastu u narednom periodu..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...