NOVO ZADUŽENJE OD 500 MILIONA EVRA

Slovenija izdala državne obveznice sa rokom dospeća od 60 godina

RegionVesti

28.1.2021 09:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Slovenija izdala državne obveznice sa rokom dospeća od 60 godina Slovenija izdala državne obveznice sa rokom dospeća od 60 godina
Slovenija se na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila za 500 miliona evra preko državnih obveznica sa dospećem od čak 60 godina, što je najduža ročnost... Slovenija izdala državne obveznice sa rokom dospeća od 60 godina

Slovenija se na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila za 500 miliona evra preko državnih obveznica sa dospećem od čak 60 godina, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovenačko ministarstvo finansija.

Kako je naglašeno, 60-godišnje obveznice imaju prinos dospeća od 0,70 odsto i kuponsku kamatnu stopu od 0,6875 odsto, što je u nivou zaduživanja za zemlje kao što su Francuska i Belgija.

To je inače, drugo ovogodišnje izdanje državnih obveznica, nakon što je početkom januara Slovenija izdala 10-godišnje obveznice u vrednosti od 1,75 milijardi evra, prvi put po negativnoj kamatnoj stopi, a emisiju 30-godišnjih obveznica dopunila za još 250 miliona evra.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Na taj način je Slovenija u ovoj godini osigurala ukupno 2,9 milijardi evra dugoročnog finansiranja za potrebe državnog budžeta po povoljnim uslovima finansiranja, u skladu sa Vladinim programom.

Kako je saopšteno, novim zaduživanjem će, između ostalog, biti otplaćeno 1,65 milijardi evra već dospelog duga i kamata, a do kraja ove godine dospeva dodatnih 1,95 milijardi evra duga.

Prema procenama slovenačkog ministarstva finansija, javni dug Slovenije će do kraja godine zbog povećanih budžetskih troškova dostići 37,7 milijardi evra, odnosno 82,4 odsto BDP, ali će trošak kamata na taj dug pasti za 0,1 procentni poen, na 1,6 odsto BDP, zbog povoljnog kreditnog rejtinga i rekordno niskih kamatnih stopa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...