BRANISLAV GULAN ZA BIZNIS.RS

Smanjivanje subvencija obara konkurentnost srpske poljoprivrede

AgrobiznisBiznisIzdvajamoSrbijaVesti

7.3.2021 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Smanjivanje subvencija obara konkurentnost srpske poljoprivrede Smanjivanje subvencija obara konkurentnost srpske poljoprivrede
Smanjenje subvencija za poljoprivrednike sa 5.200 na 4.000 dinara po hektaru, dodatno utiču na smanjenje konkurentnosti srpskog agrara, izjavio je za Biznis.rs poljoprivredni analitičar... Smanjivanje subvencija obara konkurentnost srpske poljoprivrede

Smanjenje subvencija za poljoprivrednike sa 5.200 na 4.000 dinara po hektaru, dodatno utiču na smanjenje konkurentnosti srpskog agrara, izjavio je za Biznis.rs poljoprivredni analitičar i publicista Branislav Gulan.

On je ukazao da su sada subvencije za sprske poljoprivrednike samo 35 evra po hektaru, dok su u Hrvatskoj na primer 480 evra, a u pojedinim evropskim zemljama idu i do 900 evra, i da sa takvim ulaganjem srpski agrar ne može biti konkurentan na međunarodnom tržištu.

Foto:Screenshot/youtube

Zato je vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji po hektaru oko 1.000 dolara, a u razvijenim zemljama sa modernom agrarnom proizvodnjom iznose na primer 24.000 dolara po hektaru u Holandiji, ili pak 17.000 dolara po hektaru u Danskoj, ističe Gulan i dodaje da Holandija izvozi poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 90 milijardi dolara, a da je naš izvoz prošle godine, koja je ocenjena kao dobra godina, bio oko 4,1 milijarde dolara, dok je bruto vrednost ukupne poljoprivredne proizvodnje bila oko 5,8 milijardi dolara. Rast poljoprivredne proizvodnje u prošloj godini bio je 4,6 odsto.

Prema procenama agroekonomista, izvoz srpskog agrara bi uz adekvatna ulaganja mogao da dostigne 8-10 milijardi dolara.

Gulan je dodao da naročito zabrinjava činjenica da je od oko 4.700 seoskih naselja u Srbiji, čak 1.200 u stanju nestajanja, a da u više od 1.000 sela ima manje od 100 stanovnika. Pored toga u selima Srbije je oko 50.000 napuštenih kuća i još 150.000 kuća u kojima trenutno niko ne živi. Isto tako, čak 500 sela u Srbiji nema asfaltni put.

On takođe ukazuje i na činjenicu da je poljoprivredno stanovništvo u proseku staro 61 godinu, i da je među najstarijima u Evropi.

Foto: Pixabay.com

Gulan je istakao da je samo kada je ustanovljen 1996. godine, srpski agrarni budžet iznosio oko šest odsto ukupnog budžeta, a da u narednim godinama nikada nije bio ni blizu tog iznosa. I danas je agrarni budžet oko četiri odsto ukupnog budžeta.

Gulan podseća da se u Srbiji od ukupno obradivih površina navodnjava samo 1,5 odsto, dok u svetu to iznosi u proseku 17 procenata.

U prilog tezi da srpski agrar već decenijama stagnira navodi podatak da je u poslednje tri i po decenije srpska poljoprivreda rasla po prosečnoj stopi od samo 0,45 odsto.

  • Bella

    7.3.2021 #1 Author

    Mislim da subvencije dosta podstiču za nove projekte koji poljoprivrednici imaju te ih ne treba smanjivati na minimum.

    Odgovori

  • Danijela

    7.3.2021 #2 Author

    Bez subvencija nema poljoprivredne proizvodnje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...