Iznenadna odluka čuvene nemačke kompanije

Smena na čelu Adidasa

NovacSvetVesti

23.8.2022 10:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Smena na čelu Adidasa Smena na čelu Adidasa
Kompanija Adidas najavila je iznenadni odlazak generalnog direktora Kaspera Rorsteda sledeće godine, pa je pokrenuta potraga za novim liderom dok čuveni nemački proizvođač sportske... Smena na čelu Adidasa

Kompanija Adidas najavila je iznenadni odlazak generalnog direktora Kaspera Rorsteda sledeće godine, pa je pokrenuta potraga za novim liderom dok čuveni nemački proizvođač sportske opreme beleži gubitak od zatvaranja zbog pandemije i bojkota potrošača u Kini.

Rorsted i Upravni odbor Adidasa postigli su dogovor da će on otići sa funkcije u toku sledeće godine, kao i da će ostati generalni direktor sve dok se ne imenuje novi, što bi trebalo da omogući glatku tranziciju u vrhu kompanije, prenosi Bloomberg.

Rorsted je preuzeo rukovođenje u Adidasu 2016. godine, a 2020. obnovio je ugovor na pet godina.

„Posle tri izazovne godine koje su obeležile ekonomske posledice pandemije Covid-19 i geopolitičke tenzije, sada je pravo vreme da se pokrene tranzicija generalnog direktora i otvori put za ponovno pokretanje“, navedeno je u saopštenju kompanije Adidas.

Akcije kompanije izgubile su ove godine oko 37 odsto vrednosti, a nakon najavljene promene generalnog direktora vrednost akcija oslabila je za dodatnih 4,2 procenta. Tokom svog mandata u Adidasu, Rorsted je imao uspeha u pogledu podizanja vrednosti akcija.

Kompanija je pre godinu dana bila procenjena na više od 67 milijardi evra. U međuvremenu, akcije su se vratile na nivo iz 2016. godine, dok je konkurencija u međuvremenu napredovala. Pre svih Nike i Puma.

Masovna testiranja i zatvaranja u Kini uticali su na posećenost tržnih centara i prodavnica, što je uticalo na pad prodaje. Inostrani brendovi bore se takođe da se održe u Kini usled bojkota potrošača i preferencijalnog tretmana za domaće kompanije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...