Nedeljni izveštaj o berzanskom prometu žitarica u Srbiji

Smirivanje cena na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

30.4.2021 16:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smirivanje cena na Produktnoj berzi Smirivanje cena na Produktnoj berzi
Terminski ugovor za kukuruz rod 2021. godine, stabilan cenovni nivo pšenice i stagnacija cena soje, obeležili su proteklu nedelju na Produktnoj berzi, navodi se... Smirivanje cena na Produktnoj berzi

Terminski ugovor za kukuruz rod 2021. godine, stabilan cenovni nivo pšenice i stagnacija cena soje, obeležili su proteklu nedelju na Produktnoj berzi, navodi se u izveštaju, za skraćenu pretprazničnu nedelju Produktne berze u Novom Sadu.

Ukupan promet bio je 5.100 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 152,9 miliona dinara.

Kukuruz je količinski bio dominantna kultura u trgovini, sa ukupno prometovanom kolicinom od 4.100 tona, a rast cena na međunarodnom tržištu početkom nedelje je jedan od faktora koji je uticao na kretanje cena na domaćem tržištu. Berzanski ugovori za kukuruz na paritetu FCA su zaključivani u cenovnom rasponu od 25 dinara do 26 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Krajem perioda došlo je do smirivanje cene, a ponuda je bila veća u odnosu na tražnju. Ponderisana cena je iznosila 25,44 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 5,45 procenata u odnosu na prethodnu nedelju.

Terminski ugovor za kukuruz rod 2021. godine na paritetu FCA Južna Bačka je zaključen po ceni od 179 evra po toni sa isporukom robe od početka oktobra do polovine novembra.

Soja, nakon nekoliko nedelja uzastopnog rasta koje su bile praćene na dnevnom nivou, beleži korekciju cena a zaključen je jedan berzanski ugovor po jedinstvenoj ceni od 85,2 din/kg bez PDV-a, uz odloženo plaćanje.

Pšenica je zadržala stabilan cenovni nivo, a berzanski ugovor je zaključen po ceni od 24 din/kg bez PDV-a, što je ujedno ponderisana cena.

Ove nedelje bila je smanjena izvozna tražnja za kukuruzom, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Cene uljane repice nastavljaju da pokazuju izuzetnu volatilnost, pa je nakon prošlonedeljnog cenovnog maksimuma, ova nedelja zabeležila smirivanje cena.

Tražnja je bila na cenovnom nivou od 455 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...