SOKOJ POKUŠAVA DA IZAĐE U SUSRET UGOSTITELJIMA, ALI I AUTORIMA

Detalji o umanjenjima računa za muzički dinar

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

20.1.2021 16:45 Autor: Julijana Vincan 1

Detalji o umanjenjima računa za muzički dinar Detalji o umanjenjima računa za muzički dinar
Organizacija muzičkih autora (Sokoj) odobrila je određena umanjenjenja računa za emitovanje muzičkih dela (muzički dinar). Kako je saopšteno iz ove organizacije, korisnicima koji su... Detalji o umanjenjima računa za muzički dinar

Organizacija muzičkih autora (Sokoj) odobrila je određena umanjenjenja računa za emitovanje muzičkih dela (muzički dinar). Kako je saopšteno iz ove organizacije, korisnicima koji su je obavestili da nisu radili u decembru, neće biti fakturisana autorska naknada.

Uprkos tome, Udruženje ugostitelja i Udruženje noćnih barova i klubova iskazalo je svoje nezadovoljstvo, jer je, kako kaže predsednik tih udruženja Miša Relić, iako sa dobrom namerom, sve izvedeno nespretno i nesrećno.

Uzevši to u obzir, razgovarali smo sa direktorom sektora za dozvole i naplatu Sokoja, Jovanom Miloševićem, koji je naglasio da autorska naknada nije fakturisana korisnicima koji nisu radili i koji su o tome obavestili Sokoj.

„Svi korisnici javnog izvođenja u ugostiteljskim objektima dobili su popust od 100 odsto za period od uvođenja vanrednog stanja, od 15. marta, a i nakon završetka vanrednog stanja, do 31. maja. Odobren je popust od 30 procenata za jul i avgust, kao i za decembar, koji neće biti fakturisan“, izjavio je Milošević.

Foto: Sokoj

Dodao je da su svi korisnici javnog saopštavanja muzičkih dela u ugostiteljskim objektima, koji nisu radili, dobili popust od 100 odsto za ceo period vanrednog stanja, odnosno, od 15. marta do 15. maja. „Dodatno je odobren popust od 30 procenata za jul i avgust, a 50 odsto za decembar“, ističe Milošević.

Naš sagovornik navodi da Sokoj u potpunosti pokušava da izađe u susret ugostiteljima, ali i svim ostalim korisnicima, vodeći brigu i o svojim članovima/autorima, jer je, kako napominje, pandemijom korona virusa pogođena kompletna muzička industrija.

„Autorska naknada naplaćuje se samo korisnicima koji koriste muziku i njima se fakuriše. Ukoliko objekti nemaju “uživo” muziku, ili ako ne puštaju muziku sa nekog uređaja, ne fakturiše se autorska naknada. Od samog početka epidemije Sokoj preduzima određene mere na mesečnom nivou u smislu oslobađanja od plaćanja, davanjem popusta ili odloženog plaćanja, a sve to u zavisnosti od epidemiološke situacije i mera Vlade Republike Srbije“, naglasio je direktor sektora za dozvole i naplatu Sokoja.

  • Mara

    2.3.2021 #1 Author

    Jesu li dobili popust i za period kad nije smela muzika glasno da se pušta? 😏🙄

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...