SOLIDARNOST RANJENE FRANCUSKE Apel za pomoć zemljama u razvoju iz G20

EUSvetVesti

1.4.2020 16:06 Autor: Julijana Vincan 1

SOLIDARNOST RANJENE FRANCUSKE Apel za pomoć zemljama u razvoju iz G20 SOLIDARNOST RANJENE FRANCUSKE Apel za pomoć zemljama u razvoju iz G20
Francuska je trenutno četvrta na svetu po broju žrtava od korona virusa, a šesta po ukupnom broju slučajeva zaraženih od bolesti Covid-19. Nove informacije... SOLIDARNOST RANJENE FRANCUSKE Apel za pomoć zemljama u razvoju iz G20

Francuska je trenutno četvrta na svetu po broju žrtava od korona virusa, a šesta po ukupnom broju slučajeva zaraženih od bolesti Covid-19. Nove informacije pristižu iz časa u čas, a neke od mera borbe sa pandemijom su i pojačana domaća proizvodnja maski i respiratora. Za ljude koji su na intenzivnoj nezi, ova zemlja je zatražila pomoć od Austrije, pa će ova zemlja primiti tri francuska državljanina koji su u teškom stanju. Sve ovo nije sprečilo Francusku da uputi apel za pomoć najugroženijim zemljama, ali ni da eksperimentiše sa digitalnom valutom.

Domaća proizvodnja maski i respiratora

Francuska će ubrzati proizvodnju maski i respiratora, kako bi odgovorila na hitne potrebe zdravstvenog sistema, rekao je u utorak francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron). On je objavio da je potražnja za maskama porasla sa četiri na 40 miliona nedeljno, a da je državna zaliha od 140 miliona maski nedovoljna.

Francuska je naručila više od milijardu maski iz Kine, a prve narudžbine već stižu, rekao je Makron i naglasio da će četiri francuske fabrike maski pojačati svoju proizvodnju sa prethodnih 3,3 miliona na 10 miliona nedeljno do kraja aprila.

U igru ulaze i nove fabrike poput proizvođača autodelova Faurecije, fabrika guma Michelin i supermarketa Intermarche, čime će se nedeljna proizvodnja povećati na 15 miliona nedeljno. Makron tvrdi kako će za tri do četiri nedelje Francuska proizvoditi milion maski dnevno, a naglasio je i kako će asocijacija predvođena proizvođačem respiratora Air Liquide proizvesti 10.000 respiratora do sredine maja. U narednih osam dana biće dostavljeno 250 respiratora za jedinice intenzivne nege, a Francuska je pojačala i proizvodnju gela za dezinfekciju sa 40.000 na 500.000 litara dnevno.

Apel za pomoć najugroženijim zemljama

 „Želimo da zajedno s predsednikom Republike (Emanuelom Makronom) uputimo masovnu i neposrednu pomoć svim zemljama u razvoru u okviru G20“, rekao je francuski ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer na video-konferenciji za novinare i dodao da će Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) predložiti da sa dodatnih 500 milijardi dolara omoguće tim zemljama veće kredite.

Le Mer je dodao da će predložiti uspostavljanje „nove brze kreditne linije“ i da se povećaju „instrumenti“ za upućivanje hitne pomoći. Francuski ministar je rekao da će njegova zemlja tražiti i moratorijum na dug najugroženijih zemalja u razvoju.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian je prošle nedelje najavio „finansijski paket“ pomoći najugroženijim zemljama, posebno Afrike, tokom pandemije korona virusa.

Molba za Austriju da primi teže obolele

Austrijska pokrajina Salcburg primiće tri pacijenta iz Francuske obolela od korona virusa, koja se nalaze u teškom stanju, najavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc. On je istakao da će Austrija pomoći Francuskoj koja je teško pogođena pandemijom u lečenju njenih građana koji se nalaze na intenzivnoj nezi.

Imajući u vidu stanje u Francuskoj ovo je, prema njegovim rečima, samo mali doprinos, koji je simbolično bitan jer pokazuje da se zemlje u Evropi podržavaju. Inače, pokrajina Tirol je već ranije prihvatila pet pacijenata na intenzivnoj nezi iz italijanskog regiona Južni Tirol.

Eksperimentisanje sa digitalnom valutom

Budući da brojne svetske države poput Bahama i Švedske već testiraju digitalne valute Centralne banke, Banka Francuske (Banque de France) sve je jasnija u pogledu svojih planova za CBDC (Central Bank Digital Currency). Ova banka zvaničnim saopštenjem pokreće program za eksperimentiranje i testiranje integracije CBDC za međubankarske pregovore, pozivajući potencijalne učesnike da podnesu svoje prijave.

Francuska Centralna banka će odabrati najviše 10 prijava u vezi sa CBDC od strane grupa ili pojedinaca, dajući prednost onima koji su bili inovativni. Prema detaljnom dokumentu koji služi kao smernica za ispunjavanje prijava, podnosioci prijave moraju imati sjedište u Europskoj uniji ili u državi potpisnici sporazuma o Evropskom ekonomskom prostoru. Kandidati se mogu prijaviti do 15. maja 2020. godine, dok će se odabir izvršiti 10. jula, objavila je banka.

PROČITAJTE JOŠ:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...