pad cena nekretnina umanjio vrednost zajmova i imovine

Španska banka preispituje svoju strategiju usled ekonomske kontrakcije

BankeNovacSvetVesti

22.6.2021 19:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Španska banka preispituje svoju strategiju usled ekonomske kontrakcije Španska banka preispituje svoju strategiju usled ekonomske kontrakcije
Španska ministarka ekonomije Nadia Kalvino (Nadia Calvino) izjavila je da španska banka Sareb preispituje svoju strategiju i ulogu s obzirom na pretrpljene gubitke rezervi... Španska banka preispituje svoju strategiju usled ekonomske kontrakcije

Španska ministarka ekonomije Nadia Kalvino (Nadia Calvino) izjavila je da španska banka Sareb preispituje svoju strategiju i ulogu s obzirom na pretrpljene gubitke rezervi u poslednjih godina, prenosi Investing.

„Trenutno razmatramo koja bi strategija za entitet trebala biti od sada“, odgovorila je Kalvino na događaju posvećenom finansijama u Santanderu (MC: SAN) na pitanje o budućnosti Sareba.

Institucija, osnovana za preuzimanje loših zajmova iz finansijske krize 2012. godine i poznata pod španskim akronimom Sareb, bori se za opstanak jer je pad cena nekretnina umanjio vrednost zajmova i imovine.

„Moramo da pokušamo da osmislimo strateški plan koji će biti što pozitivniji za naredne godine“, dodala je ministarska ekonomije Kalvino.

Prošle godine Sareb je zabeležio gubitak od 1,07 milijardi evra (1,27 milijardi dolara), dok su prihodi pali za 38 odsto u godini koju je obeležila ekonomska kontrakcija od 10,8 odsto u Španiji zbog pandemije Covid-19.

Dok pandemija dodatno opterećuje Sareb, njegovi akcionari, država i glavne banke u zemlji sarađuju sa vladom, kako bi pronašli način da izađu iz kapitala Sareba. Prošlog meseca akcionari su se složili da pretvore 1,43 milijarde evra duga Sareba u kapital.

Španski državni fond za spasavanje FROB ima 45,9 odsto udela u Sarebu, dok je ostatak uglavnom u vlasništvu banaka, a Santander je najveći privatni akcionar sa 22,2 odsto udela. Nakon prodaje 15,9 milijardi evra celokupnog izdatog duga, Sareb i dalje ima 35 milijardi evra starijeg duga, što su evropske vlasti nedavno naložile Španiji da se računa kao javni dug. Ukupni deficit Španije proširio se prošle godine na 10,97 odsto zbog reklasifikacije obaveza Sareba, piše Investing.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...