Resorna ministarka ocenila da postoji prostora za američke kompanije u realizaciji novih projekata

Sporazum o strateškom partnerstvu unapredio bi saradnju Srbije i SAD

BiznisSrbijaU fokusuVesti

18.4.2022 17:04 Autor: Julijana Vincan 6

Sporazum o strateškom partnerstvu unapredio bi saradnju Srbije i SAD Sporazum o strateškom partnerstvu unapredio bi saradnju Srbije i SAD
U razgovoru sa novim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristoferom Hilom (Christopher Hill), ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je... Sporazum o strateškom partnerstvu unapredio bi saradnju Srbije i SAD

U razgovoru sa novim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristoferom Hilom (Christopher Hill), ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da bi za buduću saradnju dve zemlje od velike koristi bilo da imaju zaključen sporazum o strateškom partnerstvu, kakve Srbija već ima sa Ruskom Federacijom, Кinom, Francuskom, Italijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Azerbejdžanom i Mađarskom.

„Mislim da bi sporazum i sa SAD stvorio okvire za dalje unapređenje odnosa i realizaciju zajedničkih projekata. Želimo da razvijamo što bolje ekonomske odnose i da imamo još više američkih kompanija koje posluju u našoj zemlji“, navela je ona, a prenelo resorno ministarstvo.

Ministarka je istakla da je Srbija danas politički i finansijski stabilna zemlja, otvorena za investicije i posvećena dijalogu, ekonomskom povezivanju i saradnji i istakla da postoji prostor za kompanije iz SAD u realizaciji novih projekata, prenela je agencija Beta.

Mihajlović i Hil su razgovarali o ekonomskim odnosima dve zemlje, razvoju energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, energetskoj tranziciji, novim američkim investicijama i poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji.

Ona je naglasila da 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD pokazuju partnerstvo i prijateljstvo dve zemlje, kao i da su u proteklih nekoliko godina napravljeni važni koraci u unapređenju ekonomske saradnje, navodeći kao primer izgradnju Moravskog koridora, prvog projekta u kojem je glavni izvođač američka kompanija.

„Moravski koridor je najveći projekat koji zajedno realizujemo, a koji je započet u periodu dok sam vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Uradili smo mnogo u resoru rudarstva i energetike, pre svega kada je reč o izradi zakonodavnog okvira“, istakla je Mihajlović.

Dodala je da je Srbija u početnoj fazi energetske tranzicije, kao i da su nam potrebni novi kapaciteti, pre svega u elektroenergetskom sektoru, jer, kako kaže, 35 godina nismo izgradili nijedan kapacitet i više od 70 odsto energije dobijamo iz termoelektrana.

„Prioriteti su investicije u nove kapacitete, povećanje energetske efikasnosti i diverzifikacija u gasnom sektoru“, navela je ministarka.

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je da je najveća promena ekonomski napredak Srbije i istakao da će saradnja u oblasti energetike uticati na razvoj odnosa dve zemlje.

„Želimo da produbljujemo odnose sa Srbijom na svim nivoima, političkom, ekonomskom, energetskom i da nastavimo intenzivnije da radimo na unapređenju saradnje. Sporazum o strateškom partnerstvu bi umnogome olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, gde je brzina jako važna, kako bismo razvijali projekte u skladu sa tehnološkim dostignućima i kako bismo uticali na povećanje energetske bezbednosti“, naglasio je Hil.

Na sastanku se, kako je saopšteno, govorilo o diverzifikaciji u gasnom sektoru, izgradnji energetske infrastrukture, potrebi za novim energetskim kapacitetima, kao i energetskoj bezbednosti, posebno u svetlu krize u Ukrajini.

 • SNEZANA

  18.4.2022 #1 Author

  Daj Boze da do toga zaista dodje.

  Odgovori

 • Abe

  18.4.2022 #2 Author

  Sa amerima ništa, nikakvo partnerstvo, ni sad ni ikad.

  Odgovori

 • kaćica

  18.4.2022 #3 Author

  Bilo bi red da obe strane imaju korist.

  Odgovori

 • GOCA BG

  18.4.2022 #4 Author

  Kad je Amerika u pitanju,malo sam skepticna…

  Odgovori

 • NINO

  19.4.2022 #5 Author

  Ja nisam za to, mada ce se to verovatno na neki nacin morati desiti.

  Odgovori

 • VERA

  19.4.2022 #6 Author

  Ako cemo i mi imati koristi od tog partnerstva onda je u redu.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...